1.784 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 1784 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het afgelopen etmaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 713 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier (231), Midden-Groningen (172), Het Hogeland (156), Eemsdelta (141), Veendam (91), Oldambt (86), Stadskanaal (80), Westerwolde (69) en Pekela (37). Van acht positieve tests is de woongemeente onbekend.

Het RIVM meldt dat twee personen zijn overleden aan de gevolgen van corona. Deze personen kwamen uit de gemeente Groningen en Het Hogeland.

Weekupdate RIVM

In de provincie Groningen kregen 16.081 personen een positieve corona-uitslag in de afgelopen week. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update dinsdagmiddag. Dat zijn er 3.734 meer dan vorige week, toen 12.347 positieve testen werden gemeld. Er werden twee corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld uit de provincie Groningen bij het RIVM.

Na een aantal weken van daling is het aantal mensen dat positief testte landelijk bijna verdubbeld in de afgelopen week. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. In de afgelopen week kregen 439.775 mensen een positieve testuitslag, een week eerder was dat nog 245.898.

Deze forste stijging is volgens het RIVM een combinatie van de carnavalsweek en de versoepelingen. In alle regio’s steeg het aantal meldingen, maar in verschillende regio’s in Noord-Brabant en Limburg was het aantal meldingen per 100.000 inwoners niet eerder zo hoog. In de overige regio’s steeg het aantal meldingen ook, maar minder sterk.

In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar en 25 tot en met 29 jaar verdubbelde het aantal meldingen terwijl in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar het aantal meldingen stabiliseerde. Eveneens is de flinke stijging in het aantal positieve testen bij mensen van 60 jaar en ouder in vergelijking met een week eerder opvallend.

Het aantal ziekenhuisopnames is deze week weer hoger dan de voorgaande week. In totaal werden 1.171 met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis, een lichte stijging ten opzichte van een week eerder (1.118).

Het aantal coronapatiënten, die opgenomen werdne op de intensive care nam wel af. 82 mensen werden afgelopen week met een coronabesmetting opgenomen op een ic-afdeling, tegenover 98 een week eerder. Ook het aantal mensen dat overleed aan een de gevolgen van een besmetting daalde verder, van 63 vorige week naar 56 afgelopen week.

Omdat kwetsbaren en ouderen een grotere kans hebben op ziekenhuisopname na een coronabesmetting adviseert het RIVM hen sterk zichzelf te beschermen tegen besmetting en om gebruik te maken van de booster- of de herhaalprik tegen corona.

In totaal lieten 594.865 mensen zich testen op corona. Daarvan testten 416.141 personen positief. Het percentage steeg in de afgelopen week daarmee van 62,6 procent naar 70 procent deze week.

Reproductiegetal onder de 1

Het meest recente reproductiegetal staat op 1 (21 februari). Dit betekent nu dat 100 mensen samen 100 nieuwe personen besmetten. Een week eerder was dit 0,77. Als de r-waarde onder de 1 blijft staan, dooft het virus langzaam uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen