1752 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 1752 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 732 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (223), Westerkwartier (143), Eemsdelta (135), Het Hogeland (117), Westerwolde en Oldambt (99), Veendam (70), Stadskanaal (68) en Pekela (52). Van 14 besmettingen is de woongemeente onbekend.

Eén inwoner uit de gemeente Stadskanaal is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Aantal ziekenhuisopnames

In de ziekenhuizen in de provincie Groningen lagen donderdag 25 patiënten opgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN). Daarvan liggen 9 patiënten op de IC. In de drie noordelijke provincies zijn gezamenlijk 52 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan liggen 18 op de IC. Van de 52 patiënten komen 4 van buiten de regio. Deze vier patiënten liggen allen op de intensive care.

Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) meldde donderdagmorgen dat de daling van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ruimte biedt voor het inhalen van uitgestelde zorg. De aandacht gaat volgens het AZNN in eerste instantie uit naar de planbare zorg in de intensive care. Er wordt zorgvuldig gekeken waar en welke zorg kan worden ingehaald. Door de coronapandemie zijn onder meer veel operaties uitgesteld. Anderzijds werden niet eerder zoveel mensen positief getest als afgelopen week. De toename van het aantal besmettingen leidt echter nog niet tot een toename van het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen.

Definitie Covid-patiënt

Afgelopen week bleek er in de media wat verwarring over de definitie van een Covidpatiënt. De coronapatiënten in de statistieken van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) zijn patiënten die vanwege corona zijn opgenomen op de cohortafdeling of de IC. Patiënten op een andere afdeling die met een andere indicatie zijn opgenomen, maar tóch coronapositief blijken te zijn, worden hierin niet meegeteld als coronapatiënt.

Landelijk

Het RIVM meldt landelijk 39.978 nieuwe positieve tests. Dat zijn er 1716 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 36.527 positieve tests per dag geregistreerd. Het RIVM meldt dat er zoveel nieuwe meldingen van coronagevallen zijn, dat de systemen dat niet kunnen verwerken. In de afgelopen dagen zijn ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. ‘Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen’, meldt het RIVM.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 1.123 coronapatiënten. Daarvan liggen 289 coronapatiënten op de intensive cares. Dat blijkt uide meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 12 tot 834.

In de afgelopen 24 uur werden er 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 133 nieuwe patiënten binnengebracht. Deze instroomcijfers liggen wel wat hoger vergeleken met afgelopen dagen.

Bij het RIVM werden 10 corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen