#Respect voor Groningen en gezellige heropening winkels, kappers en sportscholen

#Respect voor Groningen was een succesvol weekend op alle fronten in Groningen. Naar schatting zo’n 8000 tot 10.000 mensen liepen in Groningen mee in de fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie.

De gemeente is tevreden over het verloop van het protest, waarmee aandacht werd gevraagd voor de situatie van mensen die in het aardbevingsgebied wonen.

De protestactie werd georganiseerd onder de leus ‘respect voor Groningen’ door de Groninger Bodem Beweging (GBB), het Groninger Gasberaad, voormalig nachtburgemeester Chris Garrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman. De aanleiding was het besluit van het kabinet om de gaswinning te verdubbelen en de slechte organisatie omtrent de subsidie voor huiseigenaren om hun huizen te verstevigen of te verduurzamen. Duizenden mensen stonden urenlang in (digitale) wachtrijen om een aanvraag voor 10.000 euro in te dienen en bovendien was het subsidiebudget te klein. Vrijdag werd bekendgemaakt dat het kabinet 250 miljoen euro extra uittrekt voor de regeling.

De tocht begon om 20.00 uur op de Vismarkt en eindigde daar ook. Op borden en spandoeken van de betogers stonden teksten als ‘Genoeg is genoeg’ en ‘Veenbrand is onblusbaar, respect is onbetaalbaar’. Langs de route toeterden tractors als steunbetuiging naar de demonstranten.

Volgens de organisatie wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus neemt. “We krijgen veel te verduren als Groningers, maar wij horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug”, zei organisator Chris Garrit.

De massa scandeerde op aanvoering van acteur Marcel Hensema, die als spreekstalmeester fungeerde, de leus ‘respect voor Groningen, respect voor Grunn’.

Ook gingen afgelopen weekend winkels, kapsalons en sportscholen weer open. De versoepeling van de ‘lockdown’ leverde een gezellige drukte afgelopen zaterdag in de binnenstad, waar verschillende winkeliers vertelden ‘blij te zijn weer open te kunnen’. Ook kappers hadden het zaterdag direct druk. Veel kapperszaken merkten vanaf het moment dat de mogelijke heropening uitlekte, dat het aantal reserveringen toenam en zaten dit weekeinde helemaal volgeboekt.

Helaas werden geen versoepelingen aangekondigd voor de horeca en de culturele sector. Verschillende cafés en restaurants openden zaterdag de deuren uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In Groningen wisten bezoekers de terrassen en cafés en restaurants goed te vinden. Ook de komende dagen zullen meer acties volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Nieuwsuur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen