Twijfel jij over een hond? Neem er dan geen!

Foto: CC0/Publiek Domein

Even een item met een serieuze boodschap. Je hebt vast de artikelen gelezen over hondenasielen die de noodkreet slaken, omdat ze de aanstroom van afgedankte honden niet meer aankunnen. Een zeer triest verhaal. Vorig jaar hebben veel mensen hun huishouden verreikt met een hond. Uit verveling of simpelweg om na de avondklok een rondje te mogen lopen. Hondenasielen merken nu het gevolg hiervan, doordat er afgelopen jaar veel meer honden werden afgedankt dan voorgaande jaren.

Denk na voordat je een hond neemt

Het is in Nederland blijkbaar nog steeds een probleem dat er vaak niet goed genoeg wordt nagedacht voordat iemand besluit om een hond te nemen. Er zijn verschillende zaken waar je je van bewust moet zijn voordat je een hond neemt:

Een hond betekent fulltime zorg leveren

Een hond is onderdeel van je gezin en is er altijd. Dus bedenk voordat je een hond neemt wie er voor het dier kan zorgen als jij dat niet kan. Wil je bijvoorbeeld nog die ene wereldreis maken? Of ben je veel van huis weg? Dan is een hond nemen misschien niet zo handig. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet zomaar weg kunt als je een hond hebt. Je moet dan een oppas regelen voor je hond, of je hond zelf meenemen als dat kan.

Een hond kost geld

Naast de aanschafprijs van zo’n prachtig beest zijn er nog meer eenmalige kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan een mand, bench, eet- en drinkbak, riem, halsband, verzorgingsmiddelen en eventueel een castratie. Verder zit je nog met terugkerende kosten zoals voer, medische kosten en vaccinaties. Sommige gemeentes rekenen nog hondenbelasting, echter laat het Noordelijk Belastingkantoor weten dat dit in Groningen niet meer het geval is vanaf 2022.

Een goede opvoeding is belangrijk

Om echt van het gezelschap van je hond te kunnen genieten is het belangrijk dat je hond een goede opvoeding krijgt. Vooral in het eerste levensjaar van de hond zaul je hier veel tijd en energie in moeten steken. Consistentie is hierbij erg belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om met je hond op puppycursus te gaan om hier hulp bij te krijgen.

Toename online handel in huisdieren in coronaperiode

Naast de drukte bij het hondenasiel, geven sommige asielen aan dat ze een levendige handel van huisdieren op Marktplaats en social media zien ontstaan. Dit kan absoluut niet door de beugel, aangezien niet iedere fokker weet waar hij of zij mee bezig is. “Men is niet goed voorbereid en heeft te weinig kennis van fokken, goede voeding en het testen op erfelijke aandoeningen. Bovendien zijn er nog louché privé fokkers in de markt waarbij de honden niet eens altijd geregistreerd worden.” – (LICG).

Wat is het alternatief?

We snappen natuurlijk wel dat het gezelschap van een trouwe viervoeter aangenaam is. Maar als je niet instaat bent om een hond te houden, ongeacht de reden, is het beter om op een hond te passen of een hond te ‘lenen’. Dit kan tegenwoordig via verschillende platformen zoals Hondjeuitlaten.nl. Hier zoeken hondenbezitters vrijwilligers die af en toe op hun hond kunnen passen. Zo help je iemand die even niet op zijn of haar eigen hond kan passen, of niet in staat is om deze uit te laten, terwijl je zelf kan genieten van het gezelschap van een hond. Er zijn in Groningen maar liefst 113 baasjes die een vrijwillige hondenoppas zoeken. Meld je aan als je gezelschap van een hond wilt, maar zelf geen hond kan houden!

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen