Kabinet stopt 250 miljoen extra in subsidiepot Groningen

Foto: Publiek Domein

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor een subsidieregeling waarbij Groningers 10.000 euro kunnen krijgen om een verbetering of verduurzaming van hun woning te helpen bekostigen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

Voor de regeling was 220 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar er was zoveel belangstelling dat toen de pot deze week werd opengesteld, die binnen een dag leeg was. Er stonden lange rijen voor de loketten. Daardoor dreigden 25.000 huishoudens achter het net te vissen.

“Ik betreur de gang van zaken en heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen”, zegt Vijlbrief. “Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan – letterlijk in de kou buiten of digitaal – niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen”.

Groningen wordt al decennialang geplaagd door aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. Duizenden woningen staan op de nominatie om te worden versterkt omdat zij niet aan de veiligheidsnormen voldoen, maar in veel gevallen komt dat feitelijk neer op sloop en nieuwbouw.

Maar niet iedereen komt voor dat versterkingsprogramma in aanmerking. Veel mensen hebben daar lang over in onzekerheid gezeten, en mede daarom weinig tot geen onderhoud aan hun woning gepleegd. Voor deze groep is, in samenspraak met de regio, deze subsidieregeling opgetuigd.

Vijlbrief gaat maandag en dinsdag naar Groningen en wil daar in gesprek met gedupeerden, bestuurders en belangenorganisaties.

In een eerste reactie zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, dat het goed is dat het kabinet de subsidiepot aanvult met 250 miljoen euro. ‘Op die manier kan elke inwoner die er recht op heeft, ook aanspraak maken op 10.000 euro om zijn huis te verbeteren,’ zegt Paas.

De afgelopen dagen heeft de Groningse commissaris Paas, als delegatieleider van regionale bestuurders van gemeenten in het bevingsgebied, veel contact gehad met de nieuwe staatssecretaris Vijlbrief, die sinds maandag ‘Groningen’ in portefeuille heeft. ‘We zijn blij dat de staatssecretaris meteen de koe bij de hoorns heeft gevat. Dit was eerlijk gezegd de enige oplossing. Maar het moest nog wel even gebeuren. Dit is een goed besluit van het kabinet’, aldus Paas.

Ondanks de toezegging van het extra subsidiegeld, komt het voorgenomen besluit om de gaswinning te verdubbelen ook tijdens deze dagen zeker ter sprake. Provincie en gemeenten zien niets in die verdubbeling en willen dat het kabinet zich houdt aan de afspraak om in het laatste gasjaar 3,9 miljard kuub te winnen en er dan definitief mee op te houden.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen