Daan en Sophie populairste kindernamen in Groningen

Foto: Publiek Domein

Daan en Sophie zijn de populairste kindernamen van 2021 in de provincie Groningen. Dat maakte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) donderdag bekend. Landelijk zijn Julia en Noah de populairste namen.

Bij de jongensnamen eindigden de namen Sem en Finn respectievelijk op de tweede en derde plaats. Eva en Nora staan op de tweede en derde plein bij de meisjesnamen in Groningen.

Noah en Julia

Noah is net als vorig jaar de populairste jongensnaam in Nederland en werd 945 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia de populairste naam. 753 meisjes hebben deze naam gekregen.

De naam Noah verstevigt zijn koppositie dit jaar. Vergeleken met 2020 kregen 138 kinderen meer deze naam. Ook Julia verstevigt haar positie en is gestegen van nummer 2 naar nummer 1.

Internationale trend

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: ‘De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf. De nummer 1 bij de jongens Noah (3e keer op rij) is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. De helft van de top-10 jongensnamen was er 10 jaar geleden ook al bij: Lucas, Sem, Daan, Levi en Milan. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al 10 jaar de dienst uit, met dit keer Julia als winnaar. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia.

Opvallend is ieder jaar weer dat de gegeven namen in Groningen afwijken van de landelijke lijst. In onze provincie zijn sommige namen minder dan 25 keer gegeven en daarom is er voor Groningen een top 5 jongens- en meisjesnamen.

Bron en graphic: SVB.

In 2021 zijn in Nederland (tot en met november 2021) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.

De SVB kan de lijst met populaire kindernamen geven omdat de organisatie de kinderbijslag uitbetaalt en inzicht krijgt in welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen