563 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 563 nieuwe coronabesmettingen gemeld in het afgelopen etmaal. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 288 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier en Oldambt (41), Midden-Groningen en Het Hogeland (39), Stadskanaal (33), Eemsdelta (26), Westerwolde (22), Veendam (18) en Pekela (15). Ook is de woongemeente van één positieve test onbekend.

Een inwoner uit de gemeente Midden-Groningen werd opgenomen in het ziekenhuis. Ook overleed een persoon uit deze gemeente aan de gevolgen van het coronavirus.

Landelijk

Landelijk werden er 18.616 nieuwe positieve testuitslagen geregistreerd tussen maandagochtend en dinsdagochtend. In de afgelopen zeven dagen werden 16.222 positieve tests gemeld.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 1.693 patiënten. Daarvan liggen 464 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden landelijk 19 overlijdens gemeld door corona.

Weekupdate RIVM

In de provincie Groningen kregen 3.426 personen een positieve corona-uitslag in de afgelopen week. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update dinsdagmiddag. Dat zijn 1.093 meer positieve tests dan de week ervoor toen 2.387 positieve tests werden gemeld. Ook werden vier Covid-sterfgevallen gemeld uit de provincie Groningen bij het RIVM.

In de afgelopen dagen zijn landelijk 113.554 positieve coronatests geregistreerd, 35 procent meer dan de week ervoor. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zorgt de Omikron variant hiervoor ondanks de Lockdown. Bijna evenveel mensen werden getest, meldt de RIVM in de wekelijkse update.

De daling in de ziekenhuisopnames vlakt af. In de afgelopen week werden 981 nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor. Dat is 14 procent minder. Op de intensive cares daalde het aantal opnames met 16 procent in vergelijking met de week daarvoor, er werden 164 mensen opgenomen.

Het aantal coronagevallen onder jongeren en jonge volwassenen stijgt snel. Verreweg de meeste besmettingen worden vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar. In alle regio’s is een stijging in het aantal meldingen te zien.

Ook het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat 189 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, tegen 272 in de week ervoor.

Het zogeheten reproductiegetal ligt voor het eerst sinds 17 november weer boven de 1. De R-waarde lag op 20 december op 1,02, dat was op 13 december nog 0,9. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 102 anderen besmetten en dat het virus zich dus aan het verspreiden is.

Het reproductiegetal wordt altijd twee weken later gemeld, zodat het RIVM een betrouwbare waarde kan schatten.

“De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt”, blikt het RIVM vooruit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen