Continuïteit van de kritiek planbare en (semi) acute zorg verder in de knel

Foto: De Redactie

Ondanks de voorzichtige stabilisatie in het aantal besmettingen de afgelopen twee weken, is de verwachting dat de stijging van het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen nog zal doorzetten. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN).

Door de verdere opschaling van Covid-zorg is er momenteel voldoende ruimte om Covidpatiënten op te vangen. Als het aantal coronabesmettingen en daarmee de toenemende druk op de zorg niet snel daalt komt de continuïteit van de kritieke planbare en acute zorg steeds verder in de knel.

Zorgorganisaties en zorgverleners in de regio werken samen om de beschikbare capaciteit in de zorg zo goed mogelijk te benutten en de druk te verdelen.

Zo geven huisartsenCovid-patiënten waar mogelijk thuis zuurstofbehandeling. Wijkverpleegkundigen spannen zich maximaal in om patiënten met en zonder zuurstof thuis te houden of weer sneller thuis te krijgen na een ziekenhuis- of verpleeghuisopname. Daarnaast hebben de verpleeg- en verzorgingshuizen het aantal beschikbare bedden in de Covid-huizen opgeschaald.

Boostervaccinaties

De ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn gestart met het geven van de boosterprik aan eigen personeel, huisartsen en medewerkers van de ambulancediensten. De GGD’en zijn gestart met het geven van de boosterprik aan zorgpersoneel van de VVT-instellingen. Ook de medewerkers van de gehandicaptenzorg en de langdurige GGZ komen aan de beurt. Bij elkaar gaat het om ongeveer 15.000 zorgmedewerkers per provincie.

De GGD’en zijn gestart met het vaccineren van de groep 80+, de groep 74+ is inmiddels aan de beurt. Het streven is om de groep 60-plussers rond de jaarwisseling van de boosterprik te voorzien. Daarna komen de 60-minners aan de beurt.

Vaccineren blijft volgens het AZNN van groot belang om ernstige ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen