95 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 95 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 40 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (17), Eemsdelta (11), Westerkwartier (9), Westerwolde (7), Het Hogeland en Pekela (3), Stadskanaal en Veendam (2) en Oldambt (1).

In de provincie Groningen werden geen ziekenhuisopnames en sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 3.662 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn 70 minder positieve tests dan woensdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2934 positieve tests per dag geregistreerd.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 534 coronapatiënten, staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan woensdag. Op de ic’s liggen 140 patiënten.

Bij het RIVM werden vier corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.

Groningen blijft oranje op Europese coronakaart

De provincie Groningen blijft opnieuw deze donderdag oranje op de Europese coronakaart. Alleen voor Limburg gaat het waarschuwingsniveau naar rood, het op een na hoogste niveau. De rest van het land blijft voorlopig nog oranje.

In de afgelopen weken kon Nederland steeds een stap terug doen op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In september was het hele land rood, vorige week was het hele land oranje.

Het aantal positieve tests begon ruim een week geleden op te lopen, en de laatste dagen gaat dat steeds sneller. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland. Utrecht bleef deze week nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als in de provincie nog drie inwoners positief waren getest, zou ook Utrecht donderdag naar rood zijn gegaan. In Overijssel steeg het aantal positieve tests sinds de kaart van vorige week met bijna 38 procent en in Gelderland met ongeveer 35 procent.

De ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen