Bouw tijdelijk Julianaplein zorgt voor dertien weken verkeershinder

Foto: De Redactie

In de toekomst wordt een nieuwe Julianaplein gebouwd. Eerst wordt daarvoor een tijdelijk Julianplein gemaakt om het verkeer tijdens de bouw zo goed mogelijk door te laten stromen. De bouw van het tijdelijke Julianaplein gaat dertien weken lang ernstige verkeershinder opleveren begin volgend jaar, meldt Aanpak Ring Zuid.

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland, waar het verkeer uit de richtingen Assen (A28), Drachten (A7/N7), Hoogezand (zuidelijke ringweg/A7) en de binnenstad samenkomt. In de spits ontstaan daar regelmatig files. Daarom wordt het nieuwe Julianaplein ongelijkvloers, zodat het verkeer in de toekomst vanuit elke richting ongehinderd kan doorrijden.

Het tijdelijke Julianaplein wordt aangelegd in de periode van 11 februari tot en met 9 mei 2022. Deze krijgt de vorm van een T-kruising en komt aan de zuidoostkant van het huidige Julianaplein. Hiervoor is de Julianavijver tijdelijk gedempt.

Tijdelijk Julianaplein

Voor het verkeer in de richting van Hoogkerk en Drachten komt er een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Het tijdelijke Julianaplein wordt aangesloten op drie bestaande wegen: in de richtingen Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Assen (A28). Het verkeer van en naar het centrum hoeft niet over dit tijdelijke plein. Dat verkeer rijdt al vanaf eind dit jaar via de Brailleweg en over de nieuwe op- en afrit. Vandaar dat het tijdelijke Julianaplein de vorm heeft van een T-kruising.

Ernstige verkeershinder

De bouw van het tijdelijke Julianaplein gaat de nodige verkeershinder veroorzaken, omdat er op en rondom het Julianaplein tijdens de dertien weken verschillende afsluitingen nodig zijn. Het autoverkeer ondervindt hier ernstige hinder van. Op de website van Groningen bereikbaar staan tips om de verkeershinder te vermijden(opent in nieuw venster)

Nieuwe Julianaplein

Wanneer het tijdelijke kruispunt, naar verwachting in juni 2022 in gebruik is wordt het oude kruispunt verwijderd en gestart met de bouw van het uiteindelijke Julianaplein.  Het tijdelijke plein is ongeveer twee jaar, van mei 2022 tot in 2024, in gebruik, totdat het nieuwe Julianaplein klaar is naar verwachting in 2024.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen