Verschillende schoolroutes onveilig in Groningen

Foto: Google Maps

In Groningen zijn verschillende schoolroutes onveilig. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws en architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco, waarbij voor alle ruim 700.000 leerlingen die dagelijks naar school fietsen de meest waarschijnlijke route in kaart is gebracht.

“Gemeenten, scholen en ouders kunnen op die manier zien welke routes het gevaarlijkst zijn”, aldus RTL Nieuws. Het gaat daarbij om schoolroutes waar naar verwachting op een schooldag minstens 150 leerlingen fietsen.

Het maakt voor de verkeersveiligheid van je kind(eren) nogal uit waar en naar welke school het gaat. Kinderen in bijvoorbeeld in Almere hebben veel minder kans op een ongeluk als ze onderweg zijn naar school, dan kinderen in bijvoorbeeld Schagen, Heerlen of Hengelo. Maar ook tussen scholen in dezelfde stad bestaan grote verschillen.

Uit het onderzoek blijkt dat op fietsroutes van scholieren over vrijliggende fietspaden verhoudingsgewijs de minste ongelukken gebeuren. Op wegen waar fietsers de weg delen met verkeer dat maximaal 50 of 60 kilometer per uur mag rijden is de kans op een ongeval voor een middelbare scholier twee tot drie keer hoger.

In de stad gaat het om fietsroutes naar 22 scholen die als onveilig worden aangemerkt. De fietsroute naar het Praedinius Gymnasium heeft het hoogste ongevalsrisico in Groningen. De ongevalsrisico van de fietsroute naar deze school is 24 procent hoger dan een fietsroute dat volledig over vrijliggende fietspaden. Op het Zernike College in de wijk Helpman gaat het om een ongevalsrisico van 23%. Het aandeel van de fietsafstand op 50 of 60 kilometer per uur wegen is 10 procent. Dat geldt ook voor de Christelijke Scholengemeenschap, locatie Diamantlaan.

Uit de interactieve kaart blijkt verder dat verschillende wegen een rode kleur hebben, zoals onder andere het Schuitendiep, Turfsingel, Sumatralaan, Hereweg en Diamantlaan. De fietsroutes in de oude gemeenten Haren en Ten Boer zijn relatief, behalve de Dilgtweg in Haren krijgt een rode kleur.

Voor de meeste scholen in Groningen geldt de kans op een ongeval op een schoolroute gemiddeld 16 procent hoger is dan een route over fietspaden.

Weten hoe veilig de schoolroute naar de school van jouw kinderen is. Check hier de kaart.

 

(Bron: RTL Nieuws)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen