WhatsApp komt ook met verdwijnfunctie voor foto’s en video’s

Foto: Publiek Domein

Gebruikers van WhatsApp kunnen voortaan foto’s en filmpjes versturen die verdwijnen zodra de ontvanger ze heeft bekeken. De optie heet ‘eenmalige weergave’, aldus de berichtendienst, die eigendom is van Facebook.

“Je kunt bijvoorbeeld een foto voor eenmalige weergave sturen van nieuwe kleding die je in een winkel aan het passen bent of een snelle reactie op een bepaald moment”.

Een reden voor de nieuwe functie van WhatsApp is om de gebruikers meer controle geven over hun privacy. Bovendien, zegt het bedrijf, voorkomt het dat onnodig veel opslagcapaciteit ingenomen wordt door via de app verstuurde foto’s.

Herinnering na openen

Met de eenmalige weergave wordt een foto pas geopend als de ontvanger er zelf op tikt. De afbeelding is niet opnieuw te bekijken, nadat het is afgesloten. In het WhatsApp-gesprek komt een herinnering te staan dat de foto al is geopend.

WhatsApp belooft dat het de verdwijnende berichten niet kan zien, “net als met alle persoonlijke berichten die je op WhatsApp verzendt”. Bij de verdwijnende foto’s en filmpjes komt een plaatje te staan dat duidelijk maakt de ze eenmalig worden getoond.

Hoe verstuur je een foto met eenmalige weergave?

  • Open WhatsApp en ga naar een gesprek;
  • Open een foto of maak er een met de WhatsApp-camera;
  • Kies rechts van het tekstvak onder in beeld voor het icoontje met een ‘1’ erin;
  • Verstuur de foto.

Met de verdwijnfunctie volgt WhatsApp het voorbeeld van Snapchat. Toen die app opkwam, verdwenen berichten na 10 seconden. Die functie is sindsdien aangepast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen