Vissterfte Boterdiep door geloosd restwater

Eén van de geplaatste beluchtingsinstallaties.
Eén van de geplaatste beluchtingsinstallaties.
Foto: © Noorderzijlvest

Het waterschap werkt nog steeds door aan het afvoeren van zuurstofarm restwater nadat vorige week woensdag een tank met wei overliep bij de vestiging van FrieslandCampina in Bedum. Door overstroming van een tank met wei bij FrieslandCampina in Bedum is er gebrek aan zuurstof in het Boterdiep tussen Onderdendam en Groningen ontstaan. Door de daling van het zuurstofgehalte had dit vissterfte als gevolg. zuurstofgehalte in de nabijgelegen waterdoorloop gedaald met vissterfte als gevolg.

Samen met FrieslandCampina worden De dode vissen worden langs dit traject zo snel mogelijk uit het water gehaald en opgeruimd, meldt het Waterschap. De prop met het met wei vermengde water zit nu vanwege stroming door gemalen in het Van Starkenborghkanaal. Met fris water vanaf Gaarkeuken proberen we het watersysteem door te spoelen en zo het met wei vermengde water af te voeren richting Reitdiep en uiteindelijk richting Lauwersmeer naar zee.

Vorige week zijn er in de waterdoorloop bij FrieslandCampina en in het Boterdiep vier beluchtingsinstallaties geplaatst om het lage zuurstofgehalte in het water te verhogen. Metingen tonen aan dat de zuurstofwaardes langzaam stijgen. De beluchtingsinstallaties blijven voorlopig draaien. Waterschap Noorderzijlvest gaat met FrieslandCampina en de hengelsportfederatie in gesprek om te bekijken wat er in de toekomst moet gebeuren wat betreft de visstand.

Tweede calamiteit bij zuivering Wehe den Hoorn

De situatie wordt momenteel bemoeilijkt door een tweede calamiteit die helemaal los staat van de lozing bij FrieslandCampina. Afgelopen weekend werkte de zuivering van het waterschap bij Wehe den Hoorn een poosje niet als gevolg van stroomuitval en een niet werkende noodstroomvoorziening. Ongezuiverd afvalwater is in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Inmiddels werkt de zuivering weer. De kwaliteit van het gezuiverde water is nog niet op het normale gewenste niveau. Daar werkt het waterschap aan.

In de omgeving van Wehe den Hoorn wordt het zuurstofgehalte van het oppervlaktewater gemeten. De metingen geven lagere waarden dan normaal aan. In dit gebied is vooralsnog geen vissterfte geconstateerd.

Het waterschap wil ervoor zorgen dat de twee stromen met zuurstofarm water niet bij elkaar komen. Spuien in de zee kon maandag niet en daarom zette het waterschap het boezempeil op zodat de waterstanden in het gebied stijgen. In de loop van dinsdag werd deze grotere hoeveelheid water wel gespuid. Het zuurstofarme water vanuit het Boterdiep gaat dan via het Reitdiep richting Lauwersmeer. Het verontreinigde water van de onbedoelde lozing bij Wehe-denHoorn kan dan via de normale route langs Leens en Zoutkamp naar zee afgevoerd worden. Zo wordt het watersysteem met kracht doorgespoeld.

Het Waterschap vraagt mensen zelf geen dode vissen te ruimen, maar te melden bij het waterschap waar dode vissen zijn gezien. Ook adviseert het waterschap niet in het water rondom Wehe den Hoorn te gaan zwemmen. Ook is het beter om vee niet in die omgeving te laten drinken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen