254 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 254 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 228 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerkwartier en Oldambt (5), Eemsdelta (4), Westerwolde (2), Het Hogeland en Midden-Groningen (1). Ook zijn er acht besmettingen

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen en ziekenhuisopnames gemeld als gevolg van het coronavirus.

Weekupdate GGD Groningen

Het aantal besmettingen in onze regio is na een periode van afname nu fors aan het stijgen. Dat meldt GGD Groningen in de wekelijkse update. Vooral bij jongeren neemt de besmetting toe in de gemeente Groningen.

In de afgelopen week zijn er 442 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. De besmettingsgraad ligt op 53 gevallen per 100.000 en hoger dan het landelijk gemiddelde van 39 per 100.000 inwoners.

Het inschalingsniveau is ten opzichte van vorige week van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’.

Sinds het begin van de epidemie is bij 38.442 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld.

Leeftijd

De meeste nieuwe besmetting vonden plaats in de leeftijdscategorie 20-29 jaar (68%), in de categorie 15-19 (23%), 30-65 jaar (6%), in de categorie 0-14 jaar en de categorie 65 jaar en ouder (1%).

Top vijf gemeenten afgelopen week

  • Groningen (109);
  • Het Hogeland (54);
  • Westerwolde (51);
  • Westerkwartier (14);
  • Midden-Groningen (7).

De aantallen zijn meldingen per 100.000 inwoners.

Vaccinaties

Vorige week zijn er 47.745 vaccinaties gezet door GGD Groningen. Van de Groningers heeft 53% een eerste prik gekregen en 30% is volledig gevaccineerd.

Landelijk

Landelijk werden 3.688 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 1.462 minder dan dinsdag. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests, er werden 1650 tests per dag geregistreerd in de afgelopen week. Er werden twee overleden covid-patiƫnten gemeld bij het RIVM.

Het aantal gemelde positieve coronatests is veel meer dan de afgelopen dagen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. Hij wil weten hoe deze cijfers geduid kunnen worden.

De Jonge hoopt dat het advies van het OMT donderdag aan het eind van de dag klaar is. Hij wil weten of deze stijging binnen de verwachtingen valt. Ook wil hij duidelijkheid of de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van kwetsbare mensen en het laag houden van het aantal bezette ziekenhuisbedden, op de korte termijn in gevaar komen. Als het OMT donderdag extra maatregelen adviseert, besluit het kabinet waarschijnlijk vrijdag nog of het maatregelen gaat nemen en zo ja welke.

Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren, zo zei De Jonge voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer. Het is daarom niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot een grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Volgens de minister zijn veel besmettingen terug te leiden tot horeca, bijvoorbeeld in steden als Groningen, Amsterdam en Enschede.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen