Vier bijzondere kunstwerken op wanden Zinn locatie De Brink

Foto: Communicatie Zinn Groningen

De witte, lege gangen van de twee verdiepingen van de afdeling Individueel Wonen van ZINN locatie De Brink in Groningen zijn sinds afgelopen maandag voorzien van vier bijzondere kunstwerken.

De lege en kale muren waren al al een tijdje een doorn in oog. In de herfst van 2019 werd besloten om daar iets aan te doen. De commissie Sfeervol Wonen van ZINN besloot kunst te laten maken in plaats van kunst aanschaffen.

Daarbij werd het proces van co-creatie samen met vier bewoners een belangrijk onderdeel van het project werd. Zinn benaderde Herman van Hoogdalem voor dit project. Van Hoogdalem selecteerde vier alumni, Jedidja Smalbil, Jurjen Galema, Marianne Brouwer en Femke Seele, van de Academie Minerva.

Het kunstproject

De vier jonge kunstenaars werden allen gekoppeld aan een bewoner. Met grote regelmaat zouden zij elkaar zien, zodat de verhalen van de bewoners de inspiratiebron van de uiteindelijke kunstwerken zou zijn. De werkelijkheid verliep anders. Na de eerste ontmoeting gingen zorginstellingen dicht voor bezoekers door de coronacrisis. Daardoor werd het onmogelijk elkaar persoonlijk te ontmoeten. Hierdoor waren de jonge kunstenaars genoodzaakt hun contact met de bewoners anders en op afstand te laten verlopen.

De kunstenaars hebben vier bijzondere kunstwerken gemaakt waarin de zoektocht naar de ander voelbaar en zichtbaar is gemaakt. De persoonlijke verhalen van de bewoners hebben de kunstenaars geïnspireerd tot thema’s als tijdloosheid, herinnering, afscheid, humor, levenslust en zingeving.

Het resultaat van de co-creatie ontroert: het zijn unieke kunstwerken geworden, elk met een eigen verhaal waarin de bewoner het middelpunt is. De kunstwerken laten zien dat ook in tijden van een pandemie iets moois kan ontstaan. Het is een uniek tijdsbeeld van een bijzonder jaar,

De kunstwerken hangen sinds maandag 28 juni 2021 in de eens zo witte, lege gangen van de tweede en derde etage in ZINN locatie De Brink. Het zijn vier uiteenlopende werken geworden. Er zit een diepe gelaagdheid in, die steeds opnieuw intrigeert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen