Vier miljoen euro subsidie voor seizoensopslag warmtenet Groningen

Archief de Redactie
Archief de Redactie
Foto: Gemeente Groningen

Provincie en gemeente Groningen geven ieder twee miljoen euro subsidie voor een project dat seizoensopslag van WarmteStad mogelijk maakt.

Duurzaam opgewekte warmte uit bijvoorbeeld zonne-energie of restwarmte kan met deze investering straks ondergronds worden opgeslagen en via een leiding getransporteerd worden naar de nieuwe warmtecentrale op Zernike.

Hierdoor kunnen 1500 extra woningen in het noordwesten van de stad van duurzame warmte worden voorzien. De aanleg van de seizoensopslag en de warmteleiding tussen de opslag en de warmtecentrale start volgend jaar.

Zomer en winter

WarmteStad ontwikkelt een warmtenet in de gemeente Groningen, waarvoor verschillende duurzame bronnen worden ingezet, waaronder restwarmte van nabijgelegen datacenters. Daarnaast heeft WarmteStad met Solarfields en K3Delta een plan ontwikkeld om zonnewarmte als duurzame warmtebron in te zetten op het voormalig slibdepot in Dorkwerd. De meeste zonnewarmte wordt in de zomer gewonnen, maar is vooral op koude winterdagen nodig. Daarom gaat WarmteStad deze warmte opslaan op een diepte van 175 meter.

De isolerende werking van de dikke bodemlaag zorgt voor een zeer goed opslagrendement. Deze techniek wordt elders in de stad met warmte-koudeopslag (WKO) al toegepast. De seizoensopslag is ook geschikt voor andere warmtebronnen die WarmteStad in de toekomst mogelijk gaat inzetten voor het warmtenet, zoals aquathermie (warmte uit oppervlaktewater).

Voortrekker

“WarmteStad zet belangrijke stappen”, aldus wethouder Philip Broeksma. “Daar is dit project een goed voorbeeld van. De inzichten die we nu opdoen, kunnen we bovendien ook in de andere wijken en dorpen weer gebruiken.”

10.000 huishoudens, bedrijven en instellingen

In de toekomst worden met het warmtenet van WarmteStad meer dan 10.000 huishoudens, instellingen en bedrijven uit het noordwesten van de stad Groningen duurzaam verwarmd. Het leidingnetwerk met heet water is inmiddels meer dan vier kilometer lang en wordt dit jaar verder uitgebreid in Selwerd.

Volgend jaar worden vanaf Paddepoel ook verbindingen naar Vinkhuizen en Kostverloren gelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen