Opnieuw meer meldingen seksueel geweld

Foto: Pixabay

Het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe ontving het afgelopen jaar opnieuw meer meldingen dan in het voorgaande jaar. Het gaat om een stijging van 33 procent, blijkt uit cijfers van 2020.

Vorig jaar kwamen in totaal 290 meldingen van seksueel geweld binnen bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Daarvan kwamen 200 meldingen uit Groningen. Bij ruim 40 procent van het aantal meldingen had het seksueel geweld korter dan zeven dagen geleden plaatsgevonden. In minder dan 10 procent van de slachtoffers gaat het om mannelijke slachtoffers. In Groningen was bijna 30 procent van de slachtoffers minderjarig.

Geen taboe meer

‘Seksueel geweld is een groot probleem binnen onze samenleving. Het is belangrijk dat seksueel geweld uit de taboesfeer wordt gehaald. Zodat slachtoffers durven onthullen wat hen is overkomen. Want de gevolgen zijn groot en hulp is belangrijk. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de groep die jaarlijks seksueel geweld meemaakt vele malen groter is dan wordt gemeld’, aldus een woordvoerder van het centrum.

Gemeenten

Om het taboe te laten verdwijnen is het volgens de organisatie belangrijk dat het gesprek over seksueel geweld op meerdere plekken wordt gevoerd. Onder meer op scholen, sportclubs, in horecaondernemingen en in woon- en zorginstellingen.

Het Centrum Seksueel Geweld roept gemeenten op om een regierol te pakken en seksueel geweld veel breder aan te pakken dan nu gedaan wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen