Einde avondklok, winkels en terrassen deels open onder voorwaarden

Foto: Archief De Redactie

Dinsdagavond werden zes versoepelingen aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en zorgminister de Jonge.

Volgens Rutte kunnen we niet met nul-risico uit de crisis kunnen komen. Het is volgens Rutte noodzakelijk om voorzichtig te zijn met de te nemen stappen, dat zijn we verplicht aan de zorg. ‘In de ziekenhuizen is nog steeds sprake van volle bedden, doodzieke mensen en personeel die blijven hollen’, aldus Rutte.

Het genomen besluit vandaag is volgens rutte zo ongelooflijk spannend, dat op woensdag 28 april de eerste voorzichtige stappen gezet gaan worden. ‘De samenleving snakt naar meer ruimte en meer mogelijkheden in contact.

Ín de cijfers en modellen is volgens Rutte, niet ongelooflijk veel veranderd maar net genoeg. De instroom in de ziekenhuizen vlakt af, waardoor voorzichtige optimistische vooruitzichten mogelijk zijn.

De eerste stap is behoedzaam en voorzichtig, omdat in de zorg alle hens aan dek is en dat voorlopig blijft. Naleven van de basisregels wordt nog belangrijker: handen wassen, anderhalve meter afstand, testen bij klachten en thuis blijven.

Versoepelingen per woensdag 28 april

  • De avondklok loopt woensdagmorgen 28 april ’s morgens 5.00 uur af;
  • Thuisbezoek gaat van maximaal 1 naar 2 personen per dag;
  • De buitenterrassen mogen open onder voorwaarden van 12.00 tot`18.00 uur. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50 personen. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
  • Winkels en warenmarkten, mogen klanten ontvangen zonder dat een afspraak meer nodig is. Maximaal aantal klanten blijft afhankelijk van de oppervlakte. Kleine winkels mogen bijvoorbeeld twee personen per verdieping ontvangen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 6.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica;
  • Uitvaarten: Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100;
  • Er mogen honderd mensen bij uitvaarten zijn;
  • Theorie-examens voor rijbewijzen , rijopleidingen mogen weer worden afgenomen.

Uitzondering zijn de hogescholen en universiteiten. De onderwijsinstellingen mogen vanaf maandag 26 april één dag fysiek weer open. Dat kan alleen onder voorwaarden, zoals bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten voor studenten en medewerkers beschikbaar.

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen.

Het land kan volgens Rutte niet ineens van het slot, dat hebben we vorig jaar zomer gemerkt. ‘Laten we zo snel mogelijk zorgen met elkaar dat we de volgende stap kunnen nemen’, aldus Rutte.

Vervolgstappen openingsplan

Als het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen laag genoeg is, gaan vanaf 11 mei doorstroomlocaties in de buitenlucht zoals bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken open. Er mag dan weer binnen worden gesport en kunst en cultuur mag binnen worden beoefend. Vanaf deze stap wordt er ook gekeken naar mogelijke verruimingen in de regels rondom sporten buiten. Daarnaast wil het kabinet toegangstesten toestaan voor bezoeken.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden.

In het openingsplan staat de derde stap met potlood op 26 mei in de agenda geschreven, waarbij groepsgroottes en thuisbezoek naar vier personen gaan, culturele instellingen en doorstroomlocaties binnen openen en de horeca opent om uit eten te gaan.

In stap vier volgt, nu ingeschat op 16 juni, uitbreiding van groepen en thuisontvangst naar zes personen, horeca helemaal open en er kunnen evenementen georganiseerd worden.

In stap vijf zal het aantal personen dat mag samenkomen naar acht personen gaan, waarna in stap zes alle maatregelen eindigen. Hoewel alle data onder voorbehoud zijn, zet de overheid voor die laatste stap nog geen datum in de agenda.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen