Extra impuls van half miljoen voor begeleiding ouders van jonge kinderen

Foto: Publiek Domein

De provincie en de gemeente Groningen stellen 500.000 euro beschikbaar om kinderen een goede start in hun leven te geven. Op deze manier proberen de instanties generatiearmoede te voorkomen, meldt de provincie.

De afspraken hierover staan in een regionaal arrangement, als onderdeel van het Leefbaarheidsprogramma van de provincie Groningen.

Betere geboortezorg

Door betere voorlichting, het vroegtijdig signaleren van problemen, hulp en begeleiding krijgen kinderen en hun ouders een zo goed mogelijke start in hun leven. De huidige samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij de geboortezorg aan ouders met een laag inkomen wordt verbeterd, zodat die beter aansluit bij de behoeften van zwangere moeders en jonge gezinnen die in armoede leven.

Al voor de geboorte van een kind wordt contact gezocht met ouders met een laag inkomen om te voorkomen dat hun kind met een achterstand in het leven begint.

“We weten dat een kind dat in armoede wordt geboren in de eerste 1.000 dagen van zijn leven te maken kan krijgen met slechte voeding, verwaarlozing, mishandeling of andere risicofactoren. Deze kinderen beginnen dan met een achterstand aan het leven,” aldus de Groningse wethouder Isabelle Diks.

De gemeente Groningen loopt volgens de provincie voorop. De ‘Coalitie Kansrijke Start Groningen’, is landelijk een voorbeeld vanwege de goede samenwerking tussen partners in de geboortezorg in de gemeente Groningen.

“We dragen bij aan de verdieping van de samenwerking op het thema armoede en een bewezen effectief hulp- en ondersteuningstraject. Hiermee wordt de basis gelegd in de eerste duizend levensdagen van kinderen en hun ouders”, aldus gedeputeerde gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen