Fijne Paasdagen

Foto: De redactie

Het is Pasen. Hierbij denken we vooral aan eieren, paasstol, de paashaas, paasontbijt, paasbrunch en eieren zoeken. Voor het tweede jaar is Pasen anders dan andere jaren vanwege het coronavirus. De oproep is: “Vier de Paasdagen gezellig thuis”.

Maar wat is nu eigenlijk Pasen en waarom eten we eieren met de Pasen en waarom staat de kleur geel symbool bij Pasen?

Wat is eigenlijk Pasen?

Pasen is een Christelijke feestdag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren. Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant.

Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor Christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.

Geel

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten…. Geel is duidelijk een echte paaskleur en dat komt voort uit het oorspronkeljke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

In ieder geval is het dit jaar koud en guur met pasen.

De Redactie van Groningen wenst iedereen fijne Paasdagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden