215 nieuwe coronabesmettingen en drie sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn 215 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er 104 meer dan woensdag.

In de gemeente Groningen werden 87 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen en Oldambt (21), Stadskanaal (19), Westerkwartier (17), Westerwolde (14), Eemsdelta en Het Hogeland (9), Veendam (7) en Pekela (5). Van zes besmettingen is de gemeente onbekend.

In de provincie Groningen werden drie sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Deze overledenen kwamen uit de gemeente Groningen, Midden-Groningen en Oldambt. Twee patiënten, waarvan één uit Groningen en één uit Westerwolde zijn opgenomen in het ziekenhuis.

GGD-Update

In de provincie Groningen raakten afgelopen week 1.020 mensen besmet met het coronavirus. Dat zijn er 106 meer dan een week eerder. De situatie is volgens de GGD nog steeds ‘zeer ernstig’. Opvallend is dat steeds meer kinderen besmet raken, meldde de GGD woensdag in de wekelijkse update.

De besmettingsgraad ligt in Groningen op 175 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 223 per 100.000. Vanaf het begin van de epidemie is bij 27.088 personen in de provincie Groningen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

In de afgelopen week werden 5 nieuwe overlijdens als gevolg van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 209 in onze provincie.

Leeftijden

De meeste besmettingen (57 procent) vinden plaats in de thuissituatie. De GGD spreekt van een verschuiving als het gaat om de leeftijdsverdeling. Ongeveer 11 procent van de besmettingen was tussen de 0 en 14 jaar ten opzichte van vorige week 7 procent. Zo’n 8 procent van de besmettingen is in de groep van 15 tot en met 19 jaar. Het aandeel ouderen (65+) daalde van 14 naar 11 procent.

De verschuiving in de leeftijden is ook terug te zien in de vermoedelijke besmettingsbron. Vorige week vond 1 procent van de besmettingen plaats op school en de kinderopvang, maar nu ligt dat aandeel op 5 procent.

In de afgelopen week werden er 15.281 mensen getest op de GGD-testlocaties. Hiervan werden er 886 positief getest. Het aantal afgenomen tests in week 10 is toegenomen (in week 9 werden er 13.118 tests afgenomen). De stijging sluit aan bij het landelijke beeld dat er meer jongere kinderen getest worden, nu fysiek onderwijs weer beperkt is toegestaan. Het vindpercentage bleef gelijk, want 5,8 procent van alle afgenomen monsters testte positief op corona.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 6.187 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 235 meer dan woensdag. Het aantal is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen waren er gemiddeld 5.856 positief geteste mensen per dag.

Ook werden 33 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Deze personen zijn niet allemaal overleden in de afgelopen 24 uur, er kan vertraging zitten tussen overlijdensdatum en de meldingsdatum.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 2.000 mensen met Covid-19 opgenomen. Van deze patiënten liggen 564 op de intensive cares.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen