Winaars Beste Groninger Boek: Emiel Hakkenes met Gas en Vincent Kortmann met De Tussenzus

Emiel Hakkenes met Gas en Vincent Kortmann met De Tussenzus.(Bewerkt Redactie)
Emiel Hakkenes met Gas en Vincent Kortmann met De Tussenzus.(Bewerkt Redactie)
Foto: Bliksem Media.

De winnaars van het Beste Groninger Boek zijn vrijdag bekendgemaakt door Noordwoord. In de categorie non-fictie was dat Emiel Hakkenes met Gas en in de categorie fictie de roman De Tussenzus van Vincent Kortmann.

De winnaars

Gas van Emiel Hakkenes

De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij.
Gas schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Nederlandse gas hebben bepaald, soms tegen wil en dank: de Belg die het Nederlandse gasgeheim onthulde, de premier die dankzij het aardgas zijn kabinet redde, de klokkenluider die niet werd geloofd.

“Het gas is de gemakkelijke, goedkope brandstof, waar veel mensen jarenlang plezier van hebben gehad en het Rijk veel inkomsten. De schaduwkant van de gaswinning mag niet langer onder de grond worden gestopt. Emiel Hakkenes maakt deze pijnlijke Groningse geschiedenis prijzenswaardig goed invoelbaar”, aldus het juryrapport.

De Tussenzus van Vincent Kortmann

De tussenzus is de debuutroman van Vincent Kortmann. Zonder enig ouderlijk toezicht woont hoofdpersoon Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens. Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet. De tussenzus is een aangrijpende roman over twee onthechte mensen die tot elkaar veroordeeld zijn.

Uit het juryrapport: “Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.”

De prijs

De twee prijswinnaars ontvingen vrijdag een kunstwerk en een bos bloemen. Het kunstwerk is van Hille Dussel, mediavormgever en autonoom kunstenaar, student aan de Academie voor Popcultuur/Minerva.

Achtergrondinformatie

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die zich afspelen in Groningen, die gaan over Groningen en/of die geschreven zijn door een in stad of provincie woonachtige auteur.

Voor de titel Beste Groninger Boek 2021 dingen boeken mee die zijn verschenen tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020.

De jury bestond uit: Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was Koos Wiersma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen