Burgemeester Schuiling en wethouder Van der Schaaf krijgen zwartboek met verhalen van gedupeerden gaswinning Groningen

Bianca Wieringa is één van de gedupeerden.
Bianca Wieringa is één van de gedupeerden.
Foto: SP Groningen

Gedupeerden van de gaswinning in Groningen overhandigen donderdag een zwart boek met bijna 200 verhalen aan burgemeester Koen Schuiling en wethouder Roeland van der Schaaf.

Vorige maand presenteerde de SP een zwartboek met bijna 200 verhalen van gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Na jaren van beloftes uit Den Haag is er voor tienduizenden Groningers nog steeds geen oplossing. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig.”

“Onze lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten met gedupeerden een vuist maken naar Den Haag om te zorgen dat deze ramp eindelijk stopt”, aldus Beckerman.

De verhalen in het zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis zitten.

Jaren wachten op versterking

Zoals Bianca Wieringa uit Woltersum, die al drie jaar op versterking wacht en al maanden in een woonunit woont met haar jonge gezin naast hun huis. Wieringa:” “We wonen naast onze droom die nu onze nachtmerrie is.”

Hannah Venhuizen uit Ten Post wacht al vier jaar op een nieuw huis en daar komen waarschijnlijk nog vier jaar bij. “Onze gehele toekomstplannen en het onderhoud van onze woning staan on-hold. Dit drukt regelmatig erg op de sfeer in huis en de keuzes die we maken.”

Samen met Pieter Oosterhuis uit Ten Boer bieden zij het zwartboek aan. Pieter woont aan de Hamplaats en heeft veel tegenslagen ervaren. “Eindelijk wonen we weer op de plek waar onze 3-jarige dochter haar leven begon. De gemeente moet zorgen voor de afronding, maar ook dat blijkt tot op de dag van vandaag nog een strijd.”

De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf. Jimmy Dijk, raadslid gemeente Groningen: “Er is door de staat ruim 400 miljard verdiend aan de gaswinning, maar nog steeds is er geen oplossing voor tienduizenden gedupeerde Groningers. De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken. Daarom voeren wij de druk met deze actie op. Het is hoog tijd voor een crisisaanpak waarbij de belangen van de gedupeerden op de eerste plaats komen.”

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen