133 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Gerhard G. via Pixabay

In de provincie Groningen zijn 133 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt donderdagmiddag uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de gemeente Groningen werden 47 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Eemsdelta (17), Midden-Groningen (13), Het Hogeland (11), Oldambt (10), Westerwolde (8), Veendam (7), Stadskanaal en Westerkwartier (6), Pekela (5). Van drie besmettingen is het onbekend vanuit welke gemeente.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Twee patiënten, waarvan één uit Groningen en één uit het Hogeland zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 4.161 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 906 minder dan woensdag, maar is lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen waren er gemiddeld 4.532 positief geteste mensen per dag.

Ook werden 33 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Deze personen zijn niet allemaal overleden in de afgelopen 24 uur, er kan vertraging zitten tussen overlijdensdatum en de meldingsdatum.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1923 mensen met Covid-19 opgenomen. Van deze patiënten liggen 539 op de intensive cares.

Voorbereidingen derde golf

Het aantal patiënten met een coronabesmetting blijft hoog, landelijk en ook in de noordelijke regio. Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord donderdag.

De druk in de ziekenhuizen neemt volgens AZNN weer toe. Het aantal besmettingen in Noord-Nederland is inmiddels vergelijkbaar met het aantal besmettingen in de rest van Nederland, te weten stabiel hoog met ongeveer 180 per 100.000 inwoners per week.

De verwachting is dat de druk op de ziekenhuizen de komende weken niet zal afnemen, mogelijk zelfs verder zal toenemen.

Binnen de noordelijke regio worden momenteel regelmatig patiënten overgeplaatst tussen de ziekenhuizen om de druk op de ziekenhuizen zo evenredig mogelijk te verdelen.

‘Zwarte scenario’

In opdracht van VWS wordt ook in onze regio de laatste hand gelegd aan een plan ter voorbereiding op een derde golf van de Covid-pandemie, mogelijk resulterend in het zogenoemde ‘zwarte scenario’. Deze voorbereidingen betreffen de gehele zorgketen. Het noordelijke plan sluit aan op het landelijk beleid. Zo hopen we goed voorbereid te zijn als de druk op de zorgketen onverhoopt verder toeneemt.

Vaccinaties

Ondertussen zijn de eerste voorzichtige resultaten te zien van de vaccinaties. Het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen waar het grootste deel van de cliënten en de medewerkers inmiddels is gevaccineerd, neemt af. Kleinschalige verzorgingshuizen werken samen met huisartsen bij de vaccinaties. In al deze woonvormen blijft voorzichtigheid, ook met bezoek, noodzakelijk totdat helder is dat er geen risico’s meer zijn voor deze kwetsbare bewoners.

Heel positief is dat de vaccinatiebereidheid in de uitgenodigde groepen zeer hoog is. GGD’en, huisartsen en ziekenhuizen staan klaar om meer te doen, maar zijn afhankelijk van het aantal vaccins dat door het RIVM aan hen wordt toebedeeld.

“We verwachten als noordelijke GGD’en vanaf begin april sterk te kunnen versnellen, waartoe op dit moment voorbereidingen worden getroffen met de inrichting van nieuwe locaties”, aldus Jos Rietveld, Directeur Publieke Gezondheid Groningen en lid van het Strategisch Kernteam ROAZ NN.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen