Mark Rutte trekt ‘plan kerncentrale Groningen’ terug

Foto: Erik Smit via Pixabay

Mark Rutte heeft donderdagochtend zijn woorden teruggetrokken dat een kerncentrale wel in de provincie Groningen zou kunnen komen. Dat zei hij donderdagochtend in het NPO Radio 1 Journaal.

“Over Groningen. Mijn punt was eigenlijk: Als je zou besluiten tot de bouw van een kerncentrale, dan moet er draagvlak zijn. En toen ze mij vroegen: waar denk je dat dat draagvlak zou kunnen zijn, dacht ik aan Groningen. Maar dat heb ik een beetje verkeerd ingeschat”, aldus Rutte bij NPO Radio 1. “Dus volgens mij is Groningen nu geschrapt van het lijstje”.

Zijn uitspraken in het RTL verkiezingsdebat schoten veel mensen en politici in het verkeerde keelgat, gezien de problemen waar Groningen al jaren mee kampt vanwege de aardgaswinning. Zowel uit de Groningse als landelijke politiek werd verontwaardigd gereageerd.

Als er in de toekomst een nieuwe kerncentrale in Nederland komt, moet die niet in Groningen worden gebouwd. Dat vinden GroenLinks, SP en PvdA. De drie partijen dienen donderdag een voorstel in de Tweede Kamer in om deze optie van tafel te halen. Of dit nu nog gebeurd na het terugtrekken van de woorden van Rutte is niet bekend.

De drie linkse oppositiepartijen willen daar niks van weten. Tientallen jaren geleden werd de Groningse Eemshaven al als een mogelijke locatie voor een kerncentrale aangewezen. De linkse partijen willen dat die ‘reservering’ verdwijnt.

“Jarenlang is Groningen als wingewest gebruikt, dat nooit meer”, zegt GL-voorman Jesse Klaver.

“Nadat Groningen jarenlang als wingewest is gebruikt en de staat 400 miljard euro aan het Groningse gas heeft verdiend, krijgen ze nu een kerncentrale van Rutte cadeau”, stelt SP-leider Lilian Marijnissen. “Dit mag absoluut niet gebeuren.”

Uit de vele reacties van inwoners bleek wel dat zij door het plan van Rutte het gevoel krijgen dat ‘Groningen het afvoerputje van Nederland is’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen