Nieuwe campagne risicocommunicatie Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ)! van Veiligheidsregio Groningen gestart

Foto: Veiligheidsregio Groningen

Veiligheidsregio Groningen is vrijdag een nieuwe campagne ‘Eerste Hulp Ben Jij’ gestart dat erop gericht is om Groningers te informeren over risico’s in onze provincie en hoe onze inwoners zich hierop kunnen voorbereiden.

De campagne is vooral gericht op zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Voorbereid zijn op een noodsituatie draagt bij aan een veilig en gezond Groningen. EHBJ helpt mensen daarbij, zodat ze zichzelf en anderen kunnen helpen, aldus de Veiligheidsregio.

De nieuwe campagne, die vrijdag startte richt zich niet alleen op aardbevingen, maar ook op stroomuitval, overstromingen, brand of een cyberaanval behoren tot de risico’s.

De campagne helpt mensen zich voor te bereiden op een noodsituatie, zodat ze zichzelf en anderen kunnen helpen. Want in tijden van nood helpen mensen elkaar. ‘Juist dit zagen we ook terug tijdens de aardbevingsoefening in Zuidwolde’, vertelt directeur Wilma Mansveld. ‘De boodschap was toen hard, maar eerlijk: als we te maken krijgen met zo’n zware beving, dan zijn jullie de eerste uren op jezelf aangewezen. Wij hebben in Nederland fantastische hulpdiensten, maar die zijn er niet direct”.

De campagne moet mensen daarom helpen om zich voor te bereiden op een noodsituatie, zoals een aardbeving, maar ook bij andere noodsituaties. Mansveld: “Ook bij stroomuitval, een overstroming, brand of een cyberaanval ben jij de eerste hulp. Je kan iets doen om het risico te verkleinen. Wat zit er bijvoorbeeld in een noodvoorraad? Wat doe je als je plotseling je huis moet verlaten? Wat doe je als je de sirene in je wijk hoort? En wat kun je in deze situaties voor een ander betekenen, iemand die misschien wat extra hulp nodig heeft?”

Op initiatief van dorp- of wijkverenigingen organiseert de veiligheidsregio EHBJ-buurtbijeenkomsten, om met inwoners te praten over de risico’s in hun buurt. De bewoners worden ook op weg te geholpen bij het opstellen van een buurtplan. “Er is vaak al veel beschikbaar aan mensen en middelen in dorpen en wijken”, vervolgt Mansveld. “Mensen die EHBO kunnen verlenen of kunnen reanimeren, mensen die handige materialen en hulpmiddelen hebben. Het buurtplan maakt dit inzichtelijk.” En daarnaast zet het aan het denken welke buurtgenoten misschien wat extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie. Mensen die slecht ter been zijn, blind of slechtziend. Ken elkaar, werk samen en help elkaar.’

Gezamenlijk initiatief

EHBJ is een initiatief van Veiligheidsregio Groningen en partners, waaronder de Groningse gemeenten, Rode Kruis, Vereniging Groninger Dorpen en Univé Noord-Nederland. De campagne is mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Groningen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen