Provinciehuis Groningen volledig aardgasvrij

Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk plakt de sticker 'het provinciehuis is nu gasloos' op een bouwbord.
Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk plakt de sticker 'het provinciehuis is nu gasloos' op een bouwbord.
Foto: Provincie Groningen

Het provinciehuis in Groningen is volledig gasloos. Met behulp van een warmte- koudeopslag in de bodem, warmtepompen, buffervaten en water uit de stadsgracht is een systeem ontwikkeld, dat het hele pand kan verwarmen, meldt de provincie.

Besparing

Door te stoppen met het gebruik van gas bespaart de provincie 250.000 kubieke meter gas per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ongeveer 200 huishoudens. Door over te stappen van een fossiele brandstof naar duurzame energie maakt de provincie bovendien werk van de overgang naar schone energie. Alle energie die nodig is voor het nieuwe verwarmingssysteem, wordt onttrokken uit hernieuwbare bronnen.

Monument

De overgang naar een aardgasvrij provinciehuis was bijzonder complex. De toegepaste technieken zijn niet nieuw, maar de combinatie van alle losse onderdelen en systemen, en dat in een oude omgeving, wel. Het oudste gedeelte van het provinciehuis, waar het provinciaal bestuur zit, is al meer dan 400 jaar oud. Vanwege de monumentale status zijn de mogelijkheden om te verbouwen en isoleren beperkt.

Het project ‘provinciehuis gasloos’ startte eind 2018 gestart en in april vorig jaar werd begonnen met de aanleg van het nieuwe systeem. In de zomer werd de omschakeling naar een gasloze verwarming gemaakt. Eind vorig jaar werd het project afgerond.

Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk stond deze week stil bij de afronding door een bouwbord te voorzien van de sticker ‘het provinciehuis is nu gasloos’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen