Zorgen bij gemeenteraad om wachtlijsten jeugdhulp

Foto: Ulrike Mai via Pixabay

Alle twaalf fracties van de Groningse gemeenteraad maken zich zorgen over de wachtlijsten in de jeugdhulp en het stoppen van intakes van jongeren. Zij stellen gezamenlijk vragen aan het college van B&W.

De fracties doen dit naar aanleiding van een digitaal werkbezoek aan de netwerkorganisatie in de jeugdzorg Overbrug eind januari.

“Naast de gevolgen die jongeren ondervinden van Corona en de lockdown, is er gesproken over andere signalen”, schrijven de fracties aan B&W naar aanleiding van het werkbezoek aan Overbrug. “Onder andere het signaal dat er stagnaties/wachtlijsten zijn ontstaan bij FACT Jeugd baart professionals zorgen.”

Stagnatie

In het FACT-jeugdteam werken verschillende instanties samen om jongeren met ingewikkelde problemen hulp te verlenen. Maar er worden geen intakes meer ingepland voor jongeren vanaf 18 jaar. Dat komt omdat het zogeheten budgetplafond met verschillende zorgverzekeraars is bereikt.

Dat het geld op is, heeft te maken met een toename van de vraag voor inzet van FACT Jeugd en stagnatie van de uitstroom. Dat komt omdat jongeren langer in behandeling zitten.

De vragen gaan onder meer over de mogelijke consequenties van de intakestop voor de zorg voor jongeren en hun gezin. De fracties vragen het college om het gesprek aan te gaan met FACT Jeugd en maatregelen te treffen om de gevolgen te voorkomen.

De vragenstellers zijn bang dat stagnatie of wachtlijsten ook op andere plekken in de jeugdzorg te merken is, bijvoorbeeld bij Elker, Jeugd-GGZ en WIJ Groningen.

Veilig Huis

De fracties stellen vragen over onveilige situaties als fysiek en psychisch geweld en verwaarlozing en seksueel geweld en financiële uitbuiting als gevolg van de huidige tweede lockdown. De fracties willen onder meer weten wat Veilig Thuis Groningen, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, hiervan merkt en wat er aan onveilige thuissituaties wordt gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen