Provincie: ‘Akkoord financiële situatie Aanpak Ring Zuid’

Foto: Archief De Redactie

Rijkswaterstaat, provincie en gemeente Groningen en aannemerscombinatie Herepoort (CHP) hebben definitieve overeenstemming bereikt over de financiële situatie van het project Aanpak Ring Zuid (ARZ). Dat meldt provincie Groningen dinsdagavond.

Er is volgens de provincie een oplossing gevonden voor de kosten die gepaard gaan met de vertraging van drie jaar van het project. Ook is overeenstemming bereikt over de financiële basis voor de verdere looptijd van het project.

De meerkosten van de bouw van de zuidelijke ringweg worden gefinancierd met geld dat was gereserveerd voor de N33 Midden en de Wunderline. De provincie Groningen draagt 78 miljoen euro financieel bij, waarvan 59,2 miljoen euro uit het project N33 Midden, de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam komt.

Het budget voor de verdubbeling is daardoor meer dan gehalveerd. De werkzaamheden die al in gang zijn gezet, zoals het Tracé Besluit gaan door.

De overige 18,8 miljoen euro komt uit budget dat was bestemd voor de Wunderline, de verbeterde spoorlijn tussen Groningen en Bremen. Dat heeft volgens de provincie geen gevolgen voor de huidige fase, waarin waarin werkzaamheden worden uitgevoerd aan overwegen, beveiliging en wissels aan het Nederlandse en Duitse spoor. Over de financiële dekking van de volgende fase valt uiterlijk begin 2023 een besluit.

Het blijft de ambitie van het college van Gedeputeerde Staten om deze projecten wel te realiseren.

Rijkswaterstaat betaalt de kosten voor het drie jaar langer in stand houden van de projectorganisatie ARZ. Het voorstel voor financiering wordt op een zo kort mogelijke termijnter behandeling en goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten.

“Het is goed dat er een oplossing is voor de financiële situatie van Aanpak Ring Zuid. De ombouw van de zuidelijke ringweg is een belangrijk project voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van stad en regio”, aldus Fleur Gräper- van Koolwijk, voorzitter stuurgroep ARZ. “De afgelopen periode is door ARZ en CHP veel energie gestoken om een oplossing te vinden waarmee het project afgemaakt kan worden. Ik heb er vertrouwen in dat dat met deze overeenkomst gaat lukken. Het voorstel voor deze oplossing bespreek ik binnenkort met de leden van Provinciale Staten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen