Groningse horeca wil tegelijk met winkels, pretparken en musea heropenen: ‘Samen thuis, samen uit’

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ Hardscarf

De Groningse horeca wil tegelijk met winkels, pretparken en musea haar deuren heropenen. Hans Singelenberg, regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland in Groningen (KHN): “Voor ons geldt nu het devies ‘Samen thuis, samen uit’. Dat is zowel voor de gezondheid als voor de economie het allerbeste”.

KHN Groningen wil niet ten koste van alles open. Gezondheid staat voorop, maar als het zover is, dan wil zij ook gelijktijdig open met andere branches. “De keuze voor opnieuw een sectorale aanpak waarbij de horeca onterecht en gelaten moet toekijken dat winkels, pretparken, sportscholen en musea opengaan waarna het aantal besmettingen wederom stijgt, is voor ons absoluut onacceptabel”, zegt Van der Velde. “In die volstrekt onrechtvaardige situatie willen we niet nog een keer belanden.”

De besmettingscijfers sinds de laatste horecasluiting geven aan dat de strategie om de horeca te slachtofferen, een faliekante mislukking is geweest. Het OMT had eerder al aangegeven dat de restaurants open konden blijven, maar het kabinet besloot anders. Zoals KHN al verwachtte, gingen mensen op andere manieren contact zoeken en is men niet geïsoleerd thuisgebleven. “Mensen zoeken elkaar toch op voor sociaal contact en vermaak. Dat kan dan beter in de gereguleerde horeca dan in ongecontroleerde situaties”, aldus de Groninger voorzitter Irene van der Velde.

Pijnlijke periode

Op 14 oktober jl. moest de horeca als enige sector weer haar deuren sluiten nadat de sector op 15 maart 2020 al eerder maandenlang op slot moest. Het idee was om de horeca op te offeren om zo het virus onder de duim te krijgen. Met lede ogen zagen horecaondernemers de drukke taferelen aan in winkelstraten, pretparken en op vliegvelden. Alles bleef doorgaan maar de horeca bleef op slot.

“Een ongelooflijk pijnlijke periode voor onze achterban die al forse klappen te verduren had gehad”, zegt Irene van der Velde, voorzitter KHN Groningen. “Dat straks alles weer vrolijk mag opstarten en de horeca weer het kind van de rekening mag zijn, is een scenario dat wij dan ook niet nog een keer willen accepteren”.

Heropening horeca juni ging niet gepaard met meer besmettingen

“Ook de ervaringen van juni zouden aanleiding moeten zijn om straks de horeca met een gerust hart gelijktijdig met andere branches te heropenen” zegt Van der Velde “Gebleken is dat het heropenen van de horeca in juni niet gepaard is gegaan met een stijging van het aantal besmettingen”. Toen de horeca op 1 juni jl. haar deuren weer opende, was men zeer angstig dat daardoor het virus zou gaan oplaaien. Dat gebeurde echter niet: twee maanden lang bleef het aantal besmettingen in Groningen vrijwel nihil.

Het aantal besmettingen tot begin augustus bleef onder de 1 op 100.000 inwoners. Pas daarna begon het aantal besmettingen weer langzaam op te lopen door terugkerende vakantiegangers. De kennis die in de zomer is opgedaan, is essentieel volgens Singelenberg: “er is geen enkel bewijs dat het heropenen van de horeca gepaard gaat met een stijging van het aantal besmettingen, in tegendeel”.

Hartverwarmende reacties van iedereen behalve van Den Haag

Van der Velde ervaart de steun van gasten, de gemeente, andere brancheorganisaties en de rest van Nederland als hartverwarmend. “Groningse horecaondernemers worden overspoeld met steunbetuigingen. De vele reacties op sociale media bevestigen een breed gedragen onbegrip voor het sluiten van de horeca door het kabinet, terwijl de drukte op andere plekken toenam”, aldus de Groningse KHN-voorzitter. Ook is ze positief over de continue meedenkende opstelling van de gemeente en provincie Groningen.

De steun van VNO-NCW, MKB-Nederland en Inretail om de horeca te heropenen, waardeert ze eveneens. Hans Singelenberg van KHN-Groningen: “Het is niet alleen ongelooflijk teleurstellend maar ook onbegrijpelijk dat Den Haag tot nu toe anders handelt. De lijfspreuk van het kabinet “we doen het samen”, is voor ons dan ook een holle frase“. Hij snapt dat de avond- en nachthoreca en de evenementen niet zomaar volledig van start kunnen gaan maar geeft aan dat er bewezen (horeca)protocollen liggen die volgens hem beter werken dan de maatregelen die elders worden getroffen of gehandhaafd. Maatwerk is volgens hem mogelijk maar wordt niet toegestaan.

De Groninger horeca zit met dit standpunt op dezelfde lijn als de circa 65 KHN-afdelingen (van de 245) in het land die onlangs de actie ‘Winkels open = horeca open” aankondigden. De landelijke organisatie van KHN gaf eerder deze week ook al een signaal af dat de horeca prima open kan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen