126 nieuwe coronabesmettingen en zeven sterfgevallen in provincie Groningen

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 189 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. In Groningen gaat het om een afname van 106 besmettingen.

In de gemeente Groningen werden 40 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland (22), Westerkwartier (19), Midden-Groningen (18), Stadskanaal (8), Oldambt (6), Delfzijl (5), Westerwolde (4), Veendam (2), Appingedam (3) en Pekela (1).

In de provincie Groningen zijn zeven sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Daarvan kwamen drie sterfgevallen gemeld uit het Hogeland, Oldambt twee personen, één persoon uit Midden-Groningen en één persoon uit Veendam. Daarnaast werden twee personen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus. Deze personen komen uit Delfzijl en Midden-Groningen.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de afgelopen week, tussen 22 en 29 december 10.00 uur, 1.391 personen met een positieve testuitslag zijn gemeld bij de GGD’en. Dat is een daling van 221 coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. Toen meldde het RIVM 1.612 nieuwe positieve testen. Ook werden dertien personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 7.561 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Ook werden 171 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis werden 430 nieuwe coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care werden 72 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

In totaal liggen er nu 2761 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2580), van wie 684 op de IC (gisteren: 658), meldt het LCPS.

In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is bijna 15.000 minder dan de week ervoor, toen het RIVM 82.340 meldingen kreeg.

Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. “Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn”, aldus het instituut.

Het aantal mensen dat met COVID-19 werd opgenomen op de verpleegafdeling in het ziekenhuis ging het iets minder hard dan in de voorgaande week. Er werden 1.811 patiënten opgenomen, bijna 140 patiënten meer dan in de week daarvoor toen 1.675 mensen werden opgenomen. Het aantal mensen dat zo ziek werd dat zij moesten worden overgeplaatst naar de intensive care nam ook licht toe. In de week van 21 tot 27 december waren 300 nieuwe IC-opnames, tien meer dan in de week ervoor op de IC gemeld.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen, bijvoorbeeld uit teststraten, ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen