Premier Rutte: ‘Nederland in Lockdown, we hebben geen keus’

Foto: Jan Buurma

Premier Rutte heeft maandagavond voor de tweede keer een televisietoespraak gehouden vanuit zijn werkkamer.

De toespraak onderstreept de ernst van de situatie. Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken is een snelle toename in het aantal besmettingen te zien, tot zo’n 9.000 per dag.

Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Ook is het griepseizoen nog niet eens begonnen.

Ingrijpende maatregelen zullen ingaan vanaf middernacht en duren tot ver in januari, waarbij bijna alle deuren van bedrijven moeten sluiten.

Premier Rutte vertelde ‘opnieuw moet ik mij tot u wenden met een ingrijpende boodschap’. Nederland gaat op slot. Een lockdown voor minimaal vijf weken.

Alles is gericht om contactmomenten te voorkomen en reisbewegingen te beperken. Lege snelwegen, treinen en bussen, scholen en winkelstraten zullen weer te zien zijn, net als in maart van dit jaar.

‘We realiseren ons hoe heftig dit besluit is die we moeten nemen’, aldus de premier. ‘2020 was een jaar van rouw en verlies en verdriet omdat mensen een geliefde hebben verloren, ziek zijn of zijn geweest, jonge mensen die hun toekomst niet kunnen plannen en stress en eenzaamheid een grote rol heeft.

Ook richtte premier Rutte zich op de mensen die werkzaam zijn in de zorg: ‘Alle werkers in ziekenhuis, verpleeghuizen, in de thuiszorg en GGD’en, dank u wel’.

“Houd oog met kerst voor mensen die het zwaar hebben binnen de mogelijkheden. We komen er door heen met de veerkracht die we al hebben laten zien. We moeten met elkaar en voor ons zelf ons gedrag aanpassen, anderen helpen en de moed niet te verliezen.

Maatregelen op een rij

  1. Alle scholen in het basis- en voorgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven les op afstand om zo het aantal contacten te beperken. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. Dat geldt vanaf woensdag 16 december tot en met minimaal zondag 17 januari.
    Alleen de kinderopvang blijft open voor ouders met een cruciaal beroep, zoals de zorg, politie en openbaar vervoer.
  2. Alle niet noodzakelijke winkels gaan dicht, zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, blijven wel open, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten. Kijk hier voor de complete lijst van winkels die wel open mogen zijn.
    Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s en seksinrichtingen.
  3. Vanaf morgen zijn alle publiek locaties gesloten. Dat geldt zowel voor binnen als buiten. Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, dierenparken en pretparken. Hotels kunnen open blijven zonder restaurantfunctie of roomservice. Boeken afhalen in een bioscoop mag wel. Banken, gemeentes en uitvaartcentra zijn ook geopend, evenals buurtcentra voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
  4. Ontvang thuis niet meer dan 2 gasten ouder dan 13 jaar te ontvangen. Een uitzondering geldt voor de kerstdagen. Op 24, 25 en 26 december mag men drie gasten van 13 jaar ouder thuis te ontvangen.
    Maximaal 2 tenzij een huishouding.
  5. Alle sportlocaties sluiten binnen. Buiten vanaf 18 jaar. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
  6. Voor reizen geldt ‘blijf zo veel mogelijk thuis maak geen onnodige reizen en uitstapjes’. Boek ggen reis naar buitenland tot half maart. De risico’s zijn te groot.
  7. Dringende advies, werk thuis. Uit alle gegevens blijkt dat dit heel weinig wordt nageleefd, aldus de premier. ‘Toch moeten we reisbewegingen en contactmomenten terugdringen’. Openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen.

De maatregelen gelden tot dinsdag 19 januari.

Op dinsdag 12 januari geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie welke maatregelen nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen