Poëtische film ‘Silence of the Tides’ over het Wad wint juryprijs op IDFA

Schelpdiervissers.
Schelpdiervissers.
Foto: © Waddenfonds

De Nederlandse documentaire Silence of the Tides van regisseur Pieter-Rim de Kroon heeft op het Internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam de juryprijs gewonnen. De prijs is toegekend in de categorie Nederlandse documentaires.

Silence of the Tides is een poëtische vertelling over het Wad en geproduceerd met financiering van het Waddenfonds. De film is gedurende het IDFA-festival tot 6 december in 40 filmzalen in het land te zien en daarna in 2021 opnieuw in tientallen bioscoopzalen.

“De prijs is een prachtig succes en geeft de film een vliegende start voor een mooie toekomst”, aldus directeur Gerben Huisman van het Waddenfonds. “We hopen dat veel mensen in de bioscoop de schoonheid van het Wad zullen ervaren.”

De IDFA-jury beschrijft de film als een diepe cinematografische ervaring, die uitblinkt in beeld, montage en sound design. Filmer Pieter-Rim de Kroon beschouwt in Silence of the Tides het Wad als een ademend organisme en laat zien hoe natuur en mens meebewegen met de getijden van de Waddenzee.

Voor Silence of the Tides is de afgelopen jaren intensief gefilmd op en rond het Wad, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken. De film volgt zowel dieren als mensen in het Waddengebied maar registreert ook de activiteiten die er plaatsvinden. Zo wordt er een F 16-vliegtuig op zijn oefenvluchten boven de Nederlandse Waddenzee gevolgd en een Deense postbode geportretteerd die het Wad opgaat om zijn post te bezorgen. De film registreert voornamelijk en bevat geen interviews of voice over.

Eerder won regisseur Pieter-Rim de Kroon voor zijn andere werk 130 awards op internationale filmfestivals, waaronder een Gouden Kalf en een Gouden Beeld voor Hollands Licht. Producent Windmill Film produceerde onder andere prijswinnende documentaires en films voor VPRO, HUMAN en NTR.

Het Waddenfonds maakte de film mogelijk met een financiering van ruim 800.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen