56 nieuwe coronabesmettingen in provincie

Foto: Arek Socha from Pixabay

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 56 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 27 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-groningen (8), Het Hogeland en Stadskanaal (5), Delfzijl en Westerkwartier (3), Westerwolde (2), Oldambt en Veendam (1). In de overige gemeenten werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld.

In de provincie Groningen zijn geen sterfgevallen en ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus gemeld.

Wekelijkse update GGD

Het aantal nieuwe coronabesmettingen ligt iets hoger dan vorige week. Er zijn 509 nieuwe besmettingen in de periode van 11 tot en met 17 november bijgekomen en dat was de vorige week 492. Dat blijkt uit de wekelijkse update van GGD Groningen woensdag.

Sinds het begin van de epidemie is bij 7.287 personen in de provincie Groningen COVID-19 vastgesteld.

De leeftijdsverdeling van de personen met een nieuwe besmetting is grotendeels vergelijkbaar met die van vorige week. In de categorie van 30 tot 65 jaar zijn 50 procent van de nieuwe besmettingen. Deze worden gevolgd door de categorie 20 tot 29 jaar en ouder dan 65 jaar.

Vermoedelijke besmettingsbron coronavirus

Door de afname in aantallen nieuwe besmettingen is het volgens de GGD weer mogelijk om een uitgebreid bron- en contactonderzoek te doen. Dat betekent dat niet alleen de persoon met een nieuwe besmetting, maar ook zijn of haar nauwe contacten door de GGD benaderd worden. De meeste besmettingen vonden plaats in de thuissituatie (56%), gevolgd door sporten en contact met familie en vrienden (23%).

Ontwikkeling coronabesmettingen

Het aantal besmettingen in de provincie neemt zowel af in de stad als Ommeland. Mede door een langlopend cluster in een zorginstelling in Stadskanaal, daalt het aantal besmettingen in deze gemeente langzamer dan elders in de provincie.

De top vijf gemeenten van de afgelopen week

  • Stadskanaal (202 meldingen per 100.000 inwoners; vorige week 237 per 100.000)
  • Loppersum (105 per 100.000)
  • Groningen (88 per 100.000)
  • Westerwolde (86 per 100.000)
  • Oldambt (60 per 100.000)

Overlijdens door corona

Er zijn in de afgelopen week 2 nieuwe overlijdens ten gevolge van een bewezen corona-infectie gemeld in de provincie Groningen. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 44 in onze provincie.

In de afgelopen week werden er 7.475 mensen getest op de GGD-testlocaties aan de Europaweg in Groningen, MartiniPlaza, Veendam, Delfzijl, Grijpskerk en Stadskanaal. Hiervan werden er 378 (5,1%) positief getest.

Landelijk

Het aantal nieuwe coronagevallen is landelijk gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4628 positieve tests geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, want door een technische storing bij de GGD’en zijn daar ongeveer duizend gevallen niet doorgegeven aan het RIVM.

Op dinsdag meldde het RIVM 4317 positieve tests. Vorige week waren de dagcijfers het laagst op maandag en dinsdag. Daarna volgde een stijging op woensdag, donderdag en vrijdag.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 37.000 mensen positief getest en 486 sterfgevallen geregistreerd. Dat is allebei minder dan de week ervoor.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 84. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Op dinsdag werden 88 sterfgevallen gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 460.000 mensen in Nederland. Bij het huidige tempo kan dat aantal in de loop van volgende week uitkomen boven een half miljoen. Van bijna 8700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden