Uniek bezoek van 60 vmbo-mentoren op Alfa-college

Docent Koert Vermeulen vertelt over opleiding Bouwkunde aan mentoren
Foto: Alfa College

Zestig vmbo-mentoren uit Noord-Nederland bezochten donderdagmiddag 3 december de locaties van het Alfa-college in Groningen. Het Alfa-college organiseerde een studiemiddag voor vmbo-mentoren gericht op het aansluiten op het mbo.

Dit nieuwe initiatief was een groot succes bleek uit de hoge opkomst en positieve reacties bleek dit nieuwe initiatief een groot succes.

De rol van mentoren in het begeleidingstraject van vmbo-scholieren wordt steeds belangrijker. Dit komt vooral door de visie van onderwijsinstellingen in Nederland op Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB).

Essentieel hierin is dat leerlingen niet alleen ondersteund worden bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding of een beroep, maar ook begeleid worden bij het ontwikkelen van competenties die hen in staat stellen hun loopbaan vorm te geven.

Schakel tussen vmbo en mbo

Daarvoor is het noodzakelijk dat zij veelvuldig in contact komen met de beroeps- en opleidingspraktijk. Mentoren worden hierdoor, naast decanen, een steeds belangrijkere schakel tussen vmbo en mbo. Mentoren komen, in tegenstelling tot decanen, echter zelden op een ROC.

Met de organisatie van de studiemiddag voor vmbo-mentoren speelt het Alfa-college in op de ontwikkelingen in het onderwijs. “Dat zóveel mentoren zich hebben aangemeld, geeft aan dat de behoefte aan meer aansluiting groot is”, aldus Durkje van der Valle, communicatieadviseur van het Alfa-college.

Verbreden kennis

De studiemiddag was gericht op het verbreden van de kennis van mentoren. Zij kregen informatie over het mbo-onderwijs en konden kennismaken met de locaties en opleidingen van het Alfa-college in Groningen. Marten Venema is vijf jaar mentor op het H.N. Werkman College in Groningen. Hij is erg positief over het initiatief van het Alfa-college en stelt tijdens de rondleidingen dan ook veel vragen.

“Mijn doel was om een duidelijker beeld te krijgen van wat mijn leerlingen moeten kunnen en weten om hier een opleiding te volgen. Dat is absoluut gelukt! Er zijn zoveel mogelijkheden op het mbo, dus ik vind het heel goed dat jullie dit voor ons organiseren.”

Mentor Marten Venema stelt vragen aan student Multi Media design
Mentor Marten Venema stelt vragen aan student Multi Media design

16 vmbo-scholen Noord-Nederland

De zestig mentoren die het Alfa-college bezochten, zijn afkomstig van 16 vmbo-scholen uit Noord-Nederland. Het was de eerste keer dat een dergelijk bezoek aan het Alfa-college in Groningen plaatsvond. “Ik ben al 20 jaar mentor en in al die tijd ben ik nog nooit door een ROC in Groningen uitgenodigd om langs te komen, dus ik vind het geweldig dat jullie dit nu doen!”, aldus Ina Tien”.

Het Alfa-college zal in de toekomst opnieuw een studiemiddag organiseren door de uitsluitend positieve reacties van de mentoren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden