Upgrade Zernikelaan eind 2020 grotendeels klaar

Foto: Gemeente Groningen

De vernieuwing van de Zernikelaan op Campus Groningen is aan het eind van dit jaar al voor het grootste deel klaar. Doordat het rustiger is op de campus, vanwege de coronamaatregelen, zijn een aantal werkzaamheden die voor volgend jaar gepland stonden naar voren gehaald worden. Daarmee wordt aan het eind van dit jaar het grootste deel van de renovatie al opgeleverd.

Met de opknapbeurt van de Zernikelaan wordt de verkeersveiligheid van de Zernike Campus verbeterd. De busbaan, fiets- en voetpaden en het Zernikeplein worden vernieuwd, de Duisenbergvijver krijgt een flinke metamorfose en op verschillende plekken krijgt de Zernikelaan een parkachtige uitstraling. Dat betekent een flinke impuls voor de ontmoetingsplek tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven.

Kwaliteit van de openbare ruimte

Aan de noordzijde van de Campus zijn vijvers gegraven en is een struinpad aangelegd. In het najaar worden er bomen geplant en groenvoorzieningen aangebracht over de hele Zernikelaan.

Ook de metamorfose van de Duisenbergvijver krijgt al vorm. De kades worden momenteel voorzien van een stalen constructie waar, na de bouwvak, een houten wandelvlonder wordt gemaakt. Naast de Duisenbergvijver wordt een park aangelegd, waarmee dit straks een heerlijke plek is om te verblijven.

Verkeersveiligheid

De busbaan is deels al vernieuwd en aan de noordzijde van de Campus, bij EnTranCe, is de weg verbreed en is er een nieuw fiets- en voetpad aangelegd. In 2019 is de entree van de Campus voorzien van een nieuwe rijbaan en nieuwe fiets- en voetpaden. De route naar de Crematoriumlaan is aangepast en de afritten van de ringweg zijn verbreed voor een betere doorstroming. In combinatie met de verkeerslichten die hier zijn geplaatst is de verkeersveiligheid hier verbeterd.

Werkzaamheden 2021

Als laatste onderdeel van de upgrade wordt in de zomer van 2021 gewerkt aan de vernieuwing van het laatste deel van de busbaan, het busknooppunt. Dan wordt er ook een tribune aan het Willem-Alexander Sportcentrum gerealiseerd. Daarna zijn de werkzaamheden afgerond.

Zernike Campus

De Zernike Campus is een dynamische omgeving waar onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De upgrade van de Zernikelaan is een samenwerking van gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen Campus Groningen en wordt uitgevoerd door aannemer Oosterhof Holman.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden