In elke generatie blijft leergierigheid, kwetsbaarheid en vooral nieuwsgierigheid

Foto: LS Fotografie

Tijdens het geven van interactieve lezingen praat ik heel graag over onderwerpen waar ik in deze columns over schrijf. Ik ben er dol op om in gesprek te gaan over werkende en saboterende overtuigingen, het comfortbrein, prioriteiten stellen, motivatie (is niet nodig), omgeving, gewoontes en doelen stellen.

Ik vind het heel interessant om verhalen te horen, verbanden te leggen en vooral gesprekken te laten ontstaan in een groep. Leren van elkaar. Vorige week dinsdag was het feest, want toen mocht ik weer zo’n interactieve lezing geven.

Een tijdje terug had ik een gesprek over het verschil tussen mijn generatie en de generaties daarvoor. Mijn generatiegenoten zijn op jonge leeftijd al naar zichzelf opzoek. ‘Wie ben ik nou echt, wat is mijn kernidentiteit en waarom doe ik wat ik doe?’ We vragen door en weten veel over onszelf. In het gesprek kwam naar voren dat oudere generaties zich hier minder mee bezig houden of pas op latere leeftijd. Het klinkt generaliserend, maar in basis snap je vast wat ik bedoel. Er komen steeds meer cursussen en opleidingen waarbij diepgang wordt verwacht, vroeger waren mensen meer bezig met de basale zaken van het leven en mijn generatie heeft meer ruimte voor zelfontplooiing.

Vorige week dinsdag hebben mijn generatievoorgangers mij op dit gebied geïnspireerd. Voornamelijk 60-plussers en een aantal 70-plussers zaten bij mijn lezing. Ze stelden zich allemaal zó open op: leergierig, nieuwsgierig en kwetsbaar. Ik vond het prachtig! Op een gegeven moment grapte ik over één van de onderwerpen: “Oh nee, als jullie nu nog steeds tegen dit soort dingen aanlopen?…” Ze stelden mij gerust dat ze nog steeds leren, maar dat ze wel een stuk wijzer en rustiger zijn.

Iemand van twintig of dertig heeft hele andere doelen dan iemand van zestig. Misschien heb je sowieso meer doelen als je jonger bent. Ik vraag me af of ik ooit zonder concreet doel door het leven zal gaan. Na vorige week dinsdag weet ik wel: als de leergierigheid, kwetsbaarheid en vooral de nieuwsgierigheid maar blijft.

Esther de Boer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen