Tweedaagse onderwijsstaking van start

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Leraren, schoolleiders en andere werknemers in het onderwijs staken op donderdag en vrijdag. Meer dan 4000 basis- en middelbare scholen, bijna de helft van alle scholen in Nederland, sluiten naar verwachting hun deuren.

In diverse steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Groningen en Middelburg houden leerkrachten protestmarsen en manifestaties.

In Groningen houdt het onderwijspersoneel donderdag om 10.30 uur een stille mars door het centrum van Groningen, vanaf de Vismarkt naar de Vismarkt. Behalve leerkrachten doen ook leerlingen en hun (groot) ouders mee. Daarna zijn er activiteiten rond een podium met sprekers en muziek. Op vrijdag zijn er acties op de scholen zelf.

De leraren vinden dat er sprake is van een ‘onderwijscrisis’ en eisen dat het kabinet honderden miljoenen euro’s investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk. “In 2020 hebben 55.000 leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt – als we niets doen – op naar bijna 240.000 leerlingen in 2028”, aldus de Algemene Onderwijsbond. De bonden willen dat er in totaal zo’n 1,65 miljard euro extra naar het onderwijs gaat.

Attractieparken en musea in het hele land bieden tijdens de stakingsdagen hoge kortingen of gratis toegang aan scholieren en hun begeleiders.

In november vorig jaar werd ook massaal gestaakt en toen bleven meer dan 4400 scholen dicht.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden