Rijksuniversiteit Groningen opnieuw beste algemene Masteruniversiteit

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is opnieuw de beste algemene Masteruniversiteit van Nederland. De RUG staat net als in 2018 op de eerste plaats, maar deelt deze plek nu wel met Maastricht.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Keuzegids Masters. Dertien opleidingen krijgen het label Topopleiding. De master Nanoscience van de RUG is beoordeeld als beste universitaire masteropleiding van Nederland. Met de technische universiteiten erbij mag de RUG zich de vierde masteruniversiteit van Nederland noemen.

In de Keuzegids Masters zijn beschrijvingen opgenomen van alle masteropleidingen die officieel in Nederland zijn geregistreerd. De RUG heeft het hoogste aanbod met 96 masteropleidingen.

Bij de meeste masters wordt bovendien met punten een kwaliteitsoordeel gegeven. Sommige studies zijn zo goed dat de redactie ze het label Topopleiding geeft bij een score van 75 punten of meer. Landelijk kregen 130 masterstudies dit label; dit zijn er iets minder dan vorig jaar.

Topopleidingen

Van de masteropleidingen van de RUG mogen zich er dertien Topopleiding noemen. Dit zijn Nanoscience, Rechtswetenschappelijk Onderzoek (research), Economics and Business (research), Theologie (in samenwerking met Protestantse Theologische Universiteit), Astronomy, Behavioural and Cognitive Neurosciences (research), Ecology and Evolution, Medical Pharmaceutical Sciences, Archeologie (research), Public International Law, Mathematics, American Studies, en Econometrics Operations Research and Actuarial Studies.

Zeven jaar

De master Nanoscience (Faculty of Science and Engineering) staat voor het zevende jaar achtereen in de top drie van beste masteropleidingen. En is dit jaar ook nog eens de beste masterstudie van Nederland met een score van 100 punten.

Twaalf eerste plekken

Naast de topmasters zijn ook nog twaalf andere masteropleidingen van de RUG eerste in hun categorie. Het gaat om: Clinical & Psychosocial Epidemology, Economische Geografie, Culturele Geografie (Leeuwarden), Farmacie, Geneeskunde, Sport Sciences, Human Resource Management, Human-machine Communication, Mediastudies, Spatial Sciences, Supply Chain management, en Theologie en Religiewetenschappen (research).

Masterdag

Op 29 maart vindt de RUG Masterdag plaats. De faculteiten organiseren dan voorlichting over de masterstudies op locatie. Deze voorlichting is bedoeld voor studenten die hun bachelor aan een andere universiteit hebben behaald en overwegen om in Groningen een master te volgen, HBO-studenten die een RUG-masteropleiding willen volgen en RUG-studenten.

Keuzegids Masters 2019

In de Keuzegids worden alle Nederlandse masteropleidingen kort beschreven, HBO en WO. Bij de meeste wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordelen (NSE) en het oordeel van keurmerkinstantie NVAO.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen