Intocht Sinterklaas voortaan zonder Zwarte Pieten in stad Groningen

Foto: Archief De Redactie

De intocht van Sinterklaas gebeurt voortaan zonder zwarte Pieten. Dat heeft de gemeente Groningen besloten in goed overleg met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV).

De KVvV organiseert de intocht van de Sint in Groningen. In de afgelopen jaren waren er meer zwarte pieten dan roetveeg- en naturelpieten.

De gemeente volgt daarmee het voorbeeld van steden als Amsterdam, Rotterdam, Hilversum en Haarlem.

Tijdens de intocht wordt Sinterklaas vergezeld door een combinatie van roetveeg- en naturelpieten. Sinterklaas moet volgens de gemeente een feest voor iedereen zijn.

‘Wij vinden het belangrijk dat Sinterklaas een feest is dat door iedereen gevierd kan worden, en dat de figuur van Zwarte Piet door niemand als kwetsend wordt ervaren,’ aldus wethouder Glimina Chakor.

De verschijningsvorm van Zwarte Piet als onderdeel van het sinterklaasfeest is al enkele jaren aan verandering onderhevig. Dat juicht de gemeente Groningen toe.

β€˜De intocht van Sinterklaas is het decor geworden voor demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, en dat gaat ten koste van de essentie van het feest.’

Behalve in de stad Groningen worden ook intochten georganiseerd in Haren, Ten Boer, Ten Post en Garmerwolde & Thesinge. Chakor: ‘Het streven is dat de zwart geschminkte Piet ook daar op termijn zal verdwijnen. De gemeente gaat hierover met de organisaties in gesprek.’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden