Extra boot voor asielzoekers LVV vanwege coronarisico’s in Groningen

Foto: Jan Buurma

De gemeente Groningen biedt met een tweede boot tijdelijk onderdak aan asielzoekers in de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). De boot is inmiddels aangekomen in Groningen.

De tweede boot is een aanvullende maatregel om de risico’s van besmetting met het coronavirus te beperken. De LVV in Groningen kan momenteel niet aan de richtlijnen van het RIVM voldoen.

“Volgens deskundigen bestaat het risico dat bij één besmetting een snelle verspreiding onder de bewoners plaatsvindt. Gezien de kwetsbare doelgroep zou dat volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers leiden,” aldus wethouder Glimina Chakor.

Om de opvang volgens de richtlijnen in te richten zijn er minimaal 50 extra kamers nodig. Op dit moment verblijven veel bewoners met z’n tweeën op een eenpersoonskamer, waardoor de veilige afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. En dat is volgens het RIVM en de GGD niet verantwoord.

De extra asielboot ligt naast de huidige boot bij de Berlagebrug in het Eemskanaal en wordt in eerste instantie voor 3 maanden gehuurd. De kosten bedragen ruim 370 duizend euro en worden vergoed door het Rijk.

De Landelijke Vreemdelingen Voorziening is een pilot ter vervanging van de bed bad en brood-regeling. De opvang wordt begeleidt door vluchtelingenorganisatie Inlia. Op dit moment worden er in Groningen zo’n 200 uitgeprocedeerde asielzoekers opgevangen, verdeeld over twee locaties. Meer dan de helft daarvan behoort tot de risicogroep, bijvoorbeeld door hun medische situatie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden