Vuurwerkvrije zones en maatregelen voor veilige jaarwisseling

Foto: CC0/Publiek Domein

Tijdens de jaarwisseling zijn er net als vorig jaar tien vuurwerkvrije zones. Het gaat om gebieden rond ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, begraafplaatsen en kinderboerderijen. Ook in het uitgaansgebied in de binnenstad mag geen vuurwerk worden afgestoken.

De gemeente Groningen neemt in de aanloop naar de jaarwisseling een aantal maatregelen om oud en nieuw een mooi en veilig feest te laten zijn.

Als het gaat om eventuele overlast en onrust in de gemeente, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van beschikbare bestuurlijke sancties om mensen die over de schreef gaan aan te pakken. Burgemeester Koen Schuiling: “We hebben potentiële raddraaiers in het vizier en waar mogelijk nemen we op de persoon maatregelen. Op het moment dat er sprake is van ordeverstoringen wordt dat door de politie zoveel mogelijk op de persoon vastgelegd. Op basis daarvan kunnen schriftelijke waarschuwingen, gesprekken met ouders en eventueel gebiedsverboden worden opgelegd.”

De burgemeester heeft in lijn daarmee besloten om de woning aan de Oosterhamrikkade waar 29 november grondstoffen voor vuurwerk werd aangetroffen, tijdelijk te sluiten.

Bewustwording

De tien vuurwerkvrije zones worden gemarkeerd met borden. Buitengewoon opsporingsambtenaren en beveiligers houden er toezicht. Ze spreken mensen aan die zich niet aan het vuurwerkverbod houden en tonen de plekken waar vuurwerk wel mag worden afgestoken.

De gemeente zet in op bewustwording van de gevaren en de overlast die vuurwerk geeft. Samen met onder meer hulpdiensten en binnenstadondernemers voert de gemeente dit jaar weer campagne voor een veiliger feest. Zij vragen bezoekers om geen vuurwerk af te steken in het centrum, onder het motto ‘Welkom in de binnenstad, maar laat je vuurwerk alsjeblieft thuis’.

In de aanloop naar oud en nieuw werkt de gemeente samen met onder meer politie, brandweer, de gebiedsteams en WIJ Groningen. Deze samenwerking richt zich onder meer op het in kaart brengen van de risico’s in de verschillende wijken en dorpen, preventie en voorlichting, en de handhaving op straat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen