Rafael Abdalla ontvangt beurs Andrea Elkenbrachtfonds

Foto: Publiek Domein

De Braziliaanse contrabassist en componist Rafael Abdalla ontvangt dit jaar de beurs uit het Andrea Elkenbrachtfonds. De prijswinnaar werd vanochtend, tijdens de opening van het schooljaar, bekendgemaakt door de Dean van het Prins Claus Conservatorium Harrie van der Elsen.

Deze gemeentelijke beurs van 5000 euro wordt ieder jaar afwisselend uitgereikt aan talentvolle kunstenaars uit de klassieke en moderne muziek.

De beurs biedt afgestudeerden de mogelijkheid om hun talent verder te ontwikkelen door deelname aan een vervolgopleiding in het buitenland.

Rafael Abdalla

Rafael Abdalla (Três Lagoas, Brazillië,1976) valt op door zijn sterke motivatie en doorzettingsvermogen, zijn openheid naar anderen, zijn natuurlijke leiderschap en fantastische muzikaliteit. Hij blinkt uit in zowel de praktische als theoretische onderdelen van de masterstudie jazz.

De juiste combinatie van veel talent en de goede mentaliteit heeft niet iedereen, maar bij Rafael werkt dit perfect samen. Dat is gaan opvallen en hij is daarom meerdere malen verkozen voor diverse openbare optredens. Telkens weer was er verbetering en diepgang waarneembaar. Rafael is inmiddels uitgegroeid tot een musicus waar we trots op kunnen zijn.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888–1964).

Zij was in 1918 de eerste leerkracht voor het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, en heeft 40 jaar lang lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden een verdiepings- en ontwikkelingsmogelijkheid te bieden door het volgen van een studie in het buitenland. De beurs vanuit het Andrea Elkenbrachtfonds is in de afgelopen jaren o.a. toegekend aan jazz-zangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, pianiste Lotte Veltman (nu bekend als televisieregisseur), componiste Femke Weidema en celliste Pia Greiner.

Talentontwikkeling

Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt, samen met het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium, onderdeel uit van de cultuurnota 2017-2020 van de gemeente Groningen.

Groningen wil door het uitreiken van deze beurzen jong talent stimuleren in hun artistieke ontwikkeling, en ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden voor afgestudeerde talentvolle kunstenaars.

Reacties

0