Groningen krijgt lector Gezonde Stad

Foto: CC0/Publiek Domein

De gemeente Groningen krijgt een lector Gezonde Stad.

Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, VanWonen Vastgoedontwikkeling B.V. en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) investeren samen in een lector Gezonde Stad.

Bij het onderzoek van het lectoraat staat de relatie tussen de gebouwde, fysieke leefomgeving en de leefstijl en gezondheid van de inwoners centraal.

De gemiddelde levensverwachting in Nederland neemt toe, ook in Groningen. We worden steeds ouder en de bevolking vergrijst. Tegelijkertijd zien we ook dat het aantal jongere mensen met bijvoorbeeld overgewicht, psychische klachten of chronische ziekten niet minder wordt.

Bouwen aan gezondheid

Om de gezondheid en het welbevinden van de inwoners van de gemeente Groningen te vergroten is het belangrijk te investeren in een omgeving die de gezondheid en het welzijn van alle inwoners beschermt en gezonde keuzes makkelijker en toegankelijker maakt.

Het algemene beeld bestaat dat groengebieden, schone lucht, schoon water, rust, (verkeers)veiligheid en gezonde voeding een positieve invloed hebben op gezondheid. Maar is dat ook zo? Welke factoren zijn nog meer relevant en beïnvloeden de positieve effecten van een gezonde omgeving? Hoe kun je eigenlijk het beste bouwen aan gezondheid?

Een gezonde stad betekent meer. Het gaat ook om meedoen, zelfredzaamheid en sociale contacten. Inwoners worden daarom betrokken bij het onderzoek.

Onderzoeksresultaten

Door onderzoek willen de lector Gezonde Stad, studenten en docenten een bijdrage te leveren aan het verhogen van het aantal gezonde levensjaren van de inwoners van de gemeente Groningen. De stad Groningen fungeert hierin als proeftuin.

De eerste onderzoeksresultaten worden in 2023 verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen