Gemeente Groningen maakt eigen gebouwen energiezuiniger

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ ZanderZ

De gemeente Groningen zet flinke stappen in het energiezuiniger maken van het eigen vastgoed. De vorige coalitie gaf de opdracht 24 gebouwen naar energielabel A te brengen. Inmiddels is dat voor acht gebouwen gelukt. en meerdere gebouwen maken een labelsprong.

De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 een CO2 neutrale gemeente te zijn. Daarin wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven. “Het project met 24 gebouwen levert met onder meer zonnepanelen, led verlichting, vervanging van cv-ketels en isolatie al 500 ton aan CO2-reductie op, wat te vergelijken is met ruim 60 huishoudens. Bovendien biedt het een besparing van ruim 80.000 euro per jaar aan energiekosten”, zegt wethouder Roeland van der Schaaf, maatschappelijk vastgoed.

Dit jaar vindt een vervolg plaats en komen ook de gemeentelijke panden in Haren en Ten Boer aan bod.

Scholen

Veel daken kregen zonnepanelen, zoals die van het gebouw aan het Hanzeplein, het cultuurcentrum Oosterpoort en de sporthal in Hoogkerk. Ook het nieuwe Kindcentrum in Ten Boer krijgt rond de 400 zonnepanelen en wordt aardgasloos. De bouw van het energieneutrale Kindcentrum, dat in de plaats komt van de scholen De Huifkar en De Fontein, start na de zomervakantie. Bovendien komen er zonnepanelen te liggen op onder meer de Vensterscholen in Vinkhuizen en aan de Maresiusstraat.

Monumentale gebouwen

Het verduurzamen van monumentale gebouwen is lastiger volgens de gemeente. Zowel in de uitvoering als financieel; sommige investeringen pasten niet binnen de begroting en verdienen zichzelf niet terug met de besparing van energie.

Door het toepassen van led verlichting en zonnepanelen dit jaar verwacht de gemeente wel ‘energielabelsprongen’ te maken. Onder meer het Helperzwembad en de gemeentekantoren aan het Gedempte Zuiderdiep en de Coehoornsingel krijgen een hoger energielabel. Voor kantoren geldt vanaf 1 januari 2023 energielabel C als minimumeis.

Openbare verlichting

Naast de gebouwen slokt de openbare verlichting een fors deel van het totale elektriciteitsgebruik van de gemeente Groningen op, zo’n 25 procent. Het college komt nog dit jaar met een raadsvoorstel voor de de verduurzaming van ongeveer 10.000 straatlantaarns.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen