Nationale dodenherdenking Groningen 2019

Foto: CC BY-SA 2.5/Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

De gemeente Groningen herdenkt zaterdagavond de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden de mensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna tijdens oorlogssituaties of vredesoperaties.

De Nationale Herdenking vindt traditiegetrouw plaats vanaf 18.00 uur tot 21.09 uur (zonsondergang) door de vlag half stok te hangen als blijk van eerbied en respect voor de oorlogslachtoffers.

Programma

Vanaf 09.00 uur ’s morgens worden er kransen en bloemen gelegd op gedenkwaardige locaties door de hele stad, zoals onder andere bij het N.S.-Monument en Indië-Monument aan de Selwerderhof, Noorderbegraafplaats, Zuiderbegraafplaats Hereweg, het voormalig Huis van Bewaring en de Canadese plaquette in het stadhuis.

In Groningen wordt om 18.35 uur een krans gelegd bij het Joods Monument door het Gemeentebestuur en stichting 4 mei Herdenking.

Hierna vertrekt om 18.45 uur een stoet vanaf de Hereweg voor een Stille Tocht naar het Martinikerkhof via de Hereweg, het Gedempte Zuiderdiep, de Oosterstraat en de Grote Markt. De aankomst van de Stille Tocht op het Martinikerkhof is om 19.40 uur.

Commissaris van de Koning de heer R. Paas houdt een toespraak om 19.45 uur en Famka Gussenhoven, leerlinge van groep 8 van de Borgmanschool en kinderdichter van Groningen 2019, draagt het gedicht voor.

Na het taptoesignaal worden vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Na de twee minuten stilte volgt één couplet van het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging bij het monument van St. Joris en De Draak.

Jongeren van De Noorderlingen-Vooropleiding Theater en 2, voorheen NNTWEE spelen om 21.00 uur de voorstelling “Geloof, hoop en oorlog” in het kader van Theater Na de Dam.

Herdenkingen elders in Groningen

Ook elders in de gemeente Groningen vinden herdenkingen plaats, op de begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk in Engelbert, de Nieuwe begraafplaats Noorddijk, vooraf gegaan door een Stille Tocht en het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk.

Voor meer informatie en het hele programma: 4meigroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen