Gasdossier en studentenhuisvesting in raadscommissies

Foto: Archief De Redactie

De ontwikkelingen in het gasdossier, de aanpak van de problematiek van de huisvesting van internationale studenten en de plannen voor de Eemskanaalzone tussen de Oosterhaven en Meerstad zijn enkele onderwerpen vandaag in de vergaderingen van raadscommissies van de Groningse gemeenteraad.

De raadscommissie Financiƫn en Veiligheid gaat geheel over het gasdossier\. Een brief van het college met de stand van zaken rond de versterkingsopgave, schadeafhandeling, dorpsvernieuwing, het gaswinningsbesluit en de nieuwbouwregeling staat op de agenda.

Ook bespreekt de commissie het bestuursovereenkomst Nationaal Programma Groningen (NPG). Dit Nationaal Programma is er voor het versterking van de leefbaarheid en economie en de energietransitie in Groningen. Daar is 1,15 miljard euro voor. Voor dit jaar is er voor de gemeente Groningen 15 miljoen euro beschikbaar. De raad moet officieel nog instemmen met het bestuursakkoord over de NPG.

Shell

Ook vervolgt deze commissie het actualiteitendebat op 23 januari over het interview van burgemeester Den Oudsten op de website van Shell. Dat debat was aangevraagd door de SP en de Stadspartij voor Stad en Ommeland. In dat debat bleek onder meer verschil van mening in de gemeenteraad over de rol van Shell bij onder meer de energietransitie. De SP wil daar in de commissie met de andere fracties verder over debatteren.

Studentenhuisvesting

Het eerste deel van de raadscommissie Ruimte en Wonen gaat het onder meer over het Convenant Studentenhuisvesting in Groningen (2019-2022), waarin afspraken staan met betrokken instanties om de problematiek rond de huisvesting van internationale studenten aan te pakken.

Verder gaat het over meerdere rapporten van de Groningse Ombudsman naar aanleiding van klachten over de gemeentelijke informatievoorziening over een wijziging van beleid ten aanzien van onttrekkingsvergunningen en kamerverhuur. De Ombudsman oordeelde dat de gemeente niet behoorlijk heeft gehandeld.

Heikikker

GroenLinks wil praten over de gevolgen voor beschermde diersoorten en de natuur van de plannen voor de woonbuurten Groenewei (350 woningen) en De Zeilen (600 woningen mogelijk) in Meerstad. Er wordt bijvoorbeeld gebouwd in het leefgebied van de beschermde heikikker.

Ook de plannen voor de Eemskanaalzone worden besproken. Dat is het gebied langs het Eemskanaal tussen de Oosterhaven en Meerstad. Tussen het Damsterdiep en de Sontweg komt ruimte voor 1500 tot 2000 woningen. Volgens het college is er door de groei van de stad Groningen behoefte aan een gebied nabij de binnenstad met ruimte voor wonen, werken en ondernemen. “De Eemskanaalzone biedt die ruimte”, aldus B&W.

380 kV

Na een pauze gaat het onder meer over de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en het hoogspanningsstation Vierverlaten in de gemeente Groningen. Deze nieuwe verbinding van 380 kV met masten van gemiddeld 55 meter moet de bestaande hoogspanningsverbinding van 220 kV vervangen. Er komt geen ondergrondse aanleg, wel compensatie voor landschap en natuur.

Als laatste in deze commissie de bespreking van de herziene grondexploitaties van de gemeente. Dat zijn berekeningen van de kosten en opbrengsten van stukken grond waar de gemeente plannen mee heeft. Dan gaat het bijvoorbeeld om bedrijventerrein Westpoort, de Grote Markt, Europapark en ook de grondexploitaties in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer. Bij het ene project is er winst, bij het andere verlies. Over 2018 was er totaal een positief resultaat van 2,8 miljoen euro.

Kijk voor meer informatie en het live volgen van de vergaderingen op groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen