Gijsbertsen leidt formatie nieuwe coalitie

Foto: Archief De Redactie

Mattias Gijsbertsen gaat de formatie van een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie leiden.

Dat maakte GroenLinks-lijsttrekker Glimina Chakor woensdag tijdens het debat over het advies van informateur Ineke van Gent.

Onder leiding van formateur Gijsbertsen, nu al wethouder voor GroenLinks, gaan de vier beoogde coalitiepartijen onderhandelen over een coalitieakkoord.

GroenLinks werd bij de gemeenteraadsverkiezing op 21 november met 11 zetels de grootste partij in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen. Lijsttrekker Chakor zei uit te gaan van een ‘links, groen en progressief college’.

De burgemeester van Schiermonnikoog kwam na 17 gesprekken uit bij een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie. De partijen hebben samen 25 van de 45 raadszetels van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen.

Met de beoogde coalitie zijn er meer wethouders nodig in de relatief korte nieuwe raadsperiode (in 2022 zijn weer nieuwe verkiezingen), betoogde de informateur, bijvoorbeeld zeven (nu vijf). “Zodat de tijd er is om buiten het stadhuis op te halen hoe en wat”, lichtte Van Gent toe. Zij zag wel dat er partijen teleurgesteld zijn over haar het advies. “Dat is helaas altijd zo.” Zij sprak de hoop uit dat het nieuwe college iets diverser van samenstelling is. “Dat moet niet zo moeilijk zijn”. “Nu zijn alle wethouders mannen”.

Reacties

article
751794
Gijsbertsen leidt formatie nieuwe coalitie
Mattias Gijsbertsen gaat de formatie van een coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie leiden.
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/751794/gijsbertsen-leidt-formatie-nieuwe-coalitie/
2018-12-14T08:50:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/12/13195253/wethouder-gijsbertsen-eigen-foto.jpg
Gemeente