Proef cameratoezicht naleving venstertijden in binnenstad

Foto: De Redactie

Vanaf 3 december 2018 gaat de gemeente Groningen strenger toezien op de geldende venstertijden in de binnenstad met behulp van camera’s. Het gaat om een proef van een half jaar.

De proef richt zich op de Brugstraat, Poelestraat en Peperstraat met als doel het illegaal inrijden van gemotoriseerd verkeer in deze straten tegen te gaan.

Overlast

In bepaalde delen van de binnenstad mag gemotoriseerd verkeer al jarenlang alleen binnen venstertijden van 5.00 uur tot 12.00 uur, of op grond van een ontheffing, op bepaalde tijden en plekken aanwezig zijn. Deze maatregel wordt echter niet voldoende nageleefd, wat zorgt voor overlast bij zowel bezoekers als ondernemers in de binnenstad.

Camera’s registreren de kentekens van álle gemotoriseerde voertuigen. De pakkans voor overtreders is 100%, aldus de gemeente.

Voertuigen (zoals auto’s, vrachtauto’s, bestelwagens) die geen ontheffing hebben, krijgen eerst nog een waarschuwing, maar vanaf 15 januari 2019 direct een boete.

Poelestraat en Peperstraat

In het voetgangersgebied van de Poelestraat en Peperstraat kan door middel van de camera’s ook beter worden toegezien op het illegaal inrijden van scooters en brommers.

 

Ontheffing

Bedrijven of personen die aangeven buíten venstertijden het gebied in of uit te willen of moeten, kunnen bij de gemeente Groningen een ontheffing aanvragen. Zij kunnen onder voorwaarden deze ontheffing krijgen. Op de website van de gemeente Groningen staat uitgelegd wat ze daarvoor moeten doen en wanneer ze daarvoor in aanmerking komen. De proef duurt 6 maanden en stopt 1 juni 2019. Hierna volgt een evaluatie van de proef.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen