Eindrapport onderzoek naar stopzetten geothermie in gemeenteraad Groningen

Foto: Jan Buurma

De gemeenteraad van Groningen vergadert vandaag, woensdag 18 juli voor de laatste keer dit politieke jaar. Een belangrijk onderwerp is het eindrapport Raadsonderzoek Geothermie Groningen van de commissie over het onderzoek naar het stopzetten van het Groningse geothermieproject. Het doel is verantwoording afleggen aan de Groningers over het verlies van gemeenschapsgeld en leren met het oog op de toekomst.

De Groningse gemeenteraad besloot in juni 2016 in grote meerderheid tot het project geothermie en Warmtenet Noordwest. WarmteStad, het nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, zou met aardwarmte, duizenden woningen verwarmen. Anderhalf jaar later werd besloten om met geothermie als warmtebron te stoppen.

De onderzoekscommissie trekt elf conclusies over het geothermieproject en komt met 6 aanbevelingen voor de gemeente Groningen. De onderzoekscommissie concludeert onder meer dat WarmteStad en de gemeentelijke organisatie veel inspanning hebben verricht om het college van B&W en de gemeenteraad tijdig, volledig en juist te informeren over de voortgang en belangrijke beslissingen bij het project. College en raad hebben op hun beurt veel betrokkenheid getoond bij het project.

Risico’s op seismiciteit

Daarbij plaatst de onderzoekscommissie wel een kanttekening. Ten aanzien van de risico’s op seismiciteit (aardbevingen) en de rol van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) had achteraf gezien de informatievoorziening adequater gekund. Hoewel in de beschreven periode de heersende opvatting was dat het risico op seismiciteit waarschijnlijk klein was, waren er ook kritische geluiden. In de communicatie naar de raad is vooral benadrukt dat het risico (verwaarloosbaar) klein was, terwijl dat niet met zekerheid zo stellig kon worden verwoord.

Het raadsvoorstel over het rapport stelt voor de conclusies en aanbevelingen uit het eindrapport over te nemen. De aanbevelingen van de onderzoekscommissie hebben vooral betrekking op verbeterpunten voor de gemeente Groningen. Bij nieuwe vergelijkbare projecten moet de gemeente voldoende aandacht besteden aan ontwikkelingen “in de beleidscontext” en in de maatschappij die bepalend zijn voor de slaagkans van het project. Voer een “stakeholdersanalyse” uit in combinatie met een analyse van trends in de sector. Beide aspecten zijn van belang om faalfactoren voor een project vroegtijdig te onderkennen

Tegengeluid

Verder beveelt de onderzoekscommissie aan dat de gemeente aanvullende deskundigheid moeten organiseren op besluitvormingsmomenten binnen de gemeente rond aspecten waar de gemeente die kennis zelf niet heeft “voor het nodige kritische tegengeluid”, waarbij optimale informatievoorziening aan college en raad hoort.

Overige onderwerpen

Naast geothermie gaat het deze laatste raadsvergadering voor het zomerreces onder meer over de Kunstwerf, nieuwbouw voor culturele instellingen als Club Guy & Roni en De Noordelingen bij het Ebbingekwartier en de ontwikkeling van het pand ‘Villa B’. Ook op de agenda: de outsourcing van een deel van de gemeentelijke ICT.

Besparing

Na een aanbestedingsprocedure is dat deel van de gemeentelijke ICT aan Fujitsu Technology Solutions gegund. “Uit de winnende inschrijving blijkt dat vanaf 2021 een structurele besparing (4 miljoen euro) kan worden behaald op de kosten voor generieke ICT”, aldus het college van B&W. “Dat is aanzienlijk meer dan waar we oorspronkelijk rekening mee hebben gehouden (1,6 miljoen)”.

Deze openbare raadsvergadering begint 18 juli om 16.30 uur en is voor iedereen vanaf de publieke tribune bij te wonen. Ook is de vergadering live te volgen via: groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen